Boris Godounov van Modest Moussorgsky is hét werk dat de Russische opera zou bepalen: een aangrijpend menselijk drama, waarin individuen verpulverd en aan de kant geschoven worden door de loop der geschiedenis.

Michail Glinka mag dan als de grondlegger van de Russische nationale opera de geschiedenis zijn in gegaan, met Boris Godounov stuurde Modest Moussorgsky uiteindelijk de richting van de Russische operatraditie. Hij combineerde invloeden van orthodoxe koormuziek en volksmuziek met een vocale stijl die hoofdzakelijk op het Russische spraakritme was gebaseerd.

Moussorgsky ontwikkelde zo een epische operastijl, die zich in grootse historische tableaus ontvouwt en in Boris Godounov het publiek overdondert – ook al waren de critici scherp bij de première. Intussen wordt het werk beschouwd als één van de grote Russische opera’s, en geloofd om zijn originaliteit, drama en scherpe karaktertekening. Niemand blijft onberoerd bij het tragische verhaal over tsaar Boris, die zijn lotsbestemming niet kan ontlopen en ten onder gaat aan intriges en schuldbesef.

Modest Moussorgsky – Boris Godounov

Pablo Heras-Casado

Radio Filharmonisch Orkest

Concert