Arie Van Beek

Directie

Arie van Beek studeerde slagwerk en werkte als slagwerker bij de radio-orkesten van de NOS. Hij studeerde orkestdirectie bij Edo de Waart en David Porcelijn.

Van 1994 tot 2010 was hij chef-dirigent van het Orchestre d’Auvergne en sinds 2010 is hij chef-dirigent en artistiek leider van het Orchestre de Picardie, eveneens in Frankrijk. Daarnaast heeft hij sinds september 2013 dezelfde functie bij het Orchestre de Chambre de Genève, is hij de vaste dirigent van het Doelenensemble en ‘conductor in residence’ bij CODARTS.
Als internationaal gastdirigent was Van Beek te horen met onder meer het Orchestre de Cannes, Orchestre Philharmonique de Radio France, Ensemble Orchestrale Paris, Symphony Warsovia en de Nordwestdeutsche Philharmonie.

Zijn repertoire reikt van barokmuziek tot hedendaagse muziek, en in de loop van de jaren heeft hij veel wereldpremières gedirigeerd, van componisten zoals Guillaume Connesson, Kaija Saariaho, Aulis Sallinen, Klaas De Vries, Hans Koolmees, Dominique Lemaître en André Serre-Milan.

In 2003 heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds hem de Elly Ameling Prijs uitgereikt voor zijn werk als dirigent in de stad Rotterdam gedurende een periode van 30 jaar. In 2007 ontving hij van de Franse ministerie de Ordre des Arts et des Lettres, in 2008 ontving hij de medaille van de stad Clermont Ferrand in Frankrijk en in 2014 heeft hij de Erasmusspeld van de stad Rotterdam ontvangen.