Dirk Brossé

Directie

Dirk Brossé, geboren te Gent, België, in 1960, is een veelzijdig componist en een gerespecteerd dirigent op de internationale muziekscène. Momenteel is hij Music Director van ‘The Chamber Orchestra of Philadelphia’, muziek directeur van het Filmfestival Gent, en Music Director en principal conductor van de ‘Star Wars in Concert World tour’.

Dirk Brossé begon zijn muzikale studies aan de Muziekconservatoria te Gent en Brussel, en specialiseerde zich daarna in de orkestdirectie in Maastricht, Wenen en Keulen. Naast vele gastprofessoraten, is hij thans docent compositie en orkestdirectie aan de School of Arts/Koninklijk Muziekconservatorium te Gent.

Dirk Brossé dirigeert wereldwijd toporkesten waaronder The London Symphony Orchestra, l’Orchestre de la Suisse Romande, The Philharmonic Orchestra of Shanghai, The Vancouver Opera, l’Orchestre de l’Opéra de Lyon, The World Symphony Orchestra te Japan, The Camerata St. Petersburg en het Rotterdams Filharmonisch Orkest.

Daarnaast componeert Dirk Brossé muziek voor theater en film. De bekendste soundtracks zijn ‘Koko Flanel’; ‘Licht’; ‘de Kavijaks’ en ‘Daens’ (Academy Award Nomination 1993),  van Stijn Coninx ; ‘Marie’ van Marian Handwerker (beste film festival van Venetië in 1994), ‘Knetter’ van Martin Koolhoven, ‘Singularity’ van Roland Joffé en de stille film ‘Visages d’Enfants’ van Jacques Feyder uit 1925. In 2012 componeerde hij de muziek voor de prestigieuze BBC/HBO TV serie Parade’s End. 

Eind 2007 maakte Dirk zijn debuut in de Royal Albert Hall te London. Hij dirigeerde het London Symphony Orchestra met als gastsolisten Emma Thompson en Kenneth Brannagh.

Dirk Brossé kreeg de titel “Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen’ en ontving de ‘Gouden Erepenning’ van het Vlaams Parlement. Hij kreeg talrijke onderscheidingen waaronder de Achille Van Ackerprijs. Hij is Advisory Board Member van de onafhankelijke Think Tank ‘Itinera Institute’. 

Eind 2010 verscheen de 6 CD Box ‘Dirk Brossé, a portrait in Music’ bij EMI Classics.

Audio

CD 'For the Record: Shigeru Umebayashi' (2010, Film Fest Gent)
Brussels Philharmonic | Dirk Brossé, dirigent