Eric Whitacre

Directie

Eric Whitacre (°1970, Nevada, VS) ontdekte zijn passie voor koormuziek tijdens zijn studie aan de universiteit. Al snel begon hij zijn muzikale opleiding tot componist aan de befaamde Julliard School of Music in New York, als pupil van John Corigliano. Onderhand zijn veel van zijn werken, zoals ‘Cloudburst’ en ‘Sleep’, vast koorrepertoire geworden en ook zijn orkestrale muziek wordt veelvuldig uitgevoerd door 's werelds beroemdste orkesten.

Eric's eloquentie en charisma hebben geleid tot uitnodigingen om te spreken op het Davos World Economic Forum, het UN Leaders Programme, alsook voor UNICEF en Google. Hij verscheen tot twee keer toe op de main stage van de global TED conference in Long Beach California, waar hij beide keren staande ovaties kreeg.

In 2010 boekte hij een uitzonderlijk succes met het online project ‘Virtual choir’, waarmee hij via sociale media de brug slaat tussen zijn muziek en het hedendaagse publiek. Voor het eerste ‘Virtual Choir’ project riep Whitacre zangers wereldwijd op om een video te posten terwijl ze een partij naar keuze uit zijn compositie ‘Lux Aurumque’ zingen. Daarbij konden ze een opname volgen waarbij Whitacre zelf het stuk dirigeerde. De 185 inzendingen werden één unieke video, die al meer dan een miljoen keer bekeken werd.

In 2014 maakte Eric zijn debuut op het iTunes Festival, waar hij het podium deelde met Hans Zimmer voor de uitvoering van Eric's arrangement van de muziek uit de film ‘Inception’. Dit seizoen zal zijn veelbekroonde musical ‘Paradise Lost’ te zien zijn op West End in Londen. Zijn eerste cd als componist én dirigent, ‘Light&Gold’, won in 2012 een Grammy voor beste kooropname.

Eric is onlangst aangesteld als Artist-in-Residence bij de Los Angeles Master Chorale, na een peiode van vijf jaar als Composer-in-Residence aan de Sidney Sussex College, Cambridge University in het Verenigd Koninkrijk.

Whitacre: The Sacred Veil

Eric Whitacre keert terug bij het Vlaams Radio Koor met een nieuw werk dat de grens aftast tussen leven en dood

Whitacre: The Sacred Veil
  • Eric Whitacre – The Sacred Veil (2017) (wereldcreatie)