François - Xavier Roth

Directie

François-Xavier Roth (geboren te Parijs, 1971)  is een van de meest charismatische en ondernemende dirigenten vandaag de dag. Sinds 2015 is hij Generalmusikdirektor van de Stad Keulen, waar hij zowel Gürzenich-Orchester als de Opera leidt. Bij de start van dit seizoen zal hij ook de positie van Principal Guest Conductor bekleden bij London Symphony Orchestra. In 2003 stichtte hij Les Siècles, een innovatief orkest dat kleurrijke en contrasterende programma’s opvoert op zowel moderne als periodieke instrumenten.

Zijn scherpzinnige aanpak en inspirerend leiderschap worden sterk gewaardeerd over de hele wereld. Hij werkt regelmatig samen met toonaangevende orkesten als Berliner Philharmoniker en Staatskapelle, Koninklijk Concertgebouworkest, Boston Symphony en Tonhalle-Orchester Zürich.

Samen met Les Siècles toerde hij in Frankrijk, Italië, Duitsland, Engeland en Japan. Ze gaven concerten van Le sacre du Printemps op originele instrumenten tijdens de BBC Proms en Alte Oper (Frankfurt) met daaropvolgend optredens met danscompagnieën als die van Pina Bausch en Dominque Brun. Hun veelbesproken opname van het werk werd bekroond met een Preis der Deutschen Schallplattenkritik in 2016.

Zijn tweede operaseizoen te Keulen bevat twee werken van Ravel – L'enfant et les sortilèges en L'heure espagnole – en een revival van Berlioz’ Benvenuto Cellini en Mozart's Le Nozze di Figaro. Samen met het Gürzenich-Orchester legt hij de focus op componist Philippe Manoury, van wie het orkest een trilogie van zijn werken in opdracht heeft genomen alsook een succesvolle tour in Azië heeft geleid.

Als chef-dirigent (2011-2016), leidde hij het SWR Sinfonieorchester Freiburg & Baden-Baden tijdens bezoeken aan London (BBC Proms), Hamburg en de Lucerne en Berlin Festivals. Ze brachten een cyclus van symfonische gedichten van Richard Strauss alsook creaties van Yann Robin, George-Friedrich Haas en Simon Steen-Anderson, en werkten samen met componisten als Wolfgang Rihm, Jörg Widmann en Helmut Lachenmann.

Roth is dirigent van het baanbrekend eLSO Panufnik Composers Scheme en stichter van het Jeune Orchestre Européen Hector Berlioz, een academisch orkest met een eigen collectie periodieke instrumenten. Samen met Les Siècles riep hij Presto! in het leven, een eigen televisieserie voor France 2, met meer dan 3 miljoen kijkers per week. . Het Gürzenic-Orchestrer’s ’Ohrenauf‘ jeugdprogramma ontving recent een Junge Ohren Produktion Award.