Hervé Niquet

Chef-dirigent

© Bart Dewaele

Hervé Niquet, sinds seizoen 2011-2012 chef-dirigent bij het Vlaams Radio Koor, kreeg de smaak voor oude partituren te pakken tijdens zijn opleiding. De zoektocht naar onbekende parels in het repertoire is sindsdien de rode draad doorheen zijn carrière. Hervé Niquet studeerde niet alleen klavecimbel, piano en orgel, maar ook zang, compositie en directie. Hij benadert het métier van muzikant met een onderzoekende geest, en wil terug naar de oorsprong van de muziek om zo de conventies en gebruiken te overstijgen.

De ervaring die hij bij enkele grote barokke ensembles opdeed, legde de kiem voor de speciale band die hij ontwikkelde met het Franse ‘Grand Motet’ van de 17de en 18de eeuw. Zijn grote wens om dit onbekende repertoire nieuw leven in te blazen resulteerde in 1987 in de oprichting van Le Concert Spirituel. In twintig jaar tijd groeide dit ensemble uit tot dé referentie op het gebied van barokmuziek.

Vanuit diezelfde geest, en vertrekkende van het principe dat er doorheen de eeuwen slechts één ‘Franse muziek’ bestaat, leidt Hervé Niquet verschillende prestigieuze orkesten, waaronder de Akademie für Alte Music Berlin, Sinfonia Varsovia, l’Orchestre Philharmonique de Radio France, het Rias Kammerchor, De Munt, de Opéra National du Rhin, het Orchestre de Chambre de Genève en Brussels Philharmonic. Met deze orkesten verkent hij het bekende en minder bekende repertoire uit de 19de en 20ste eeuw.

Zijn pioniersgeest bracht hem in 2009 bij de deelname aan de oprichting van het Centre de musique romantique française (Palazzetto Bru Zane) in Venetië. Dit leidde onder meer tot een prestigieus project in samenwerking met Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor: een cd-collectie rond de muziek van de Prix de Rome met zelden uitgevoerde of onbekende werken van Franse romantische componisten: Debussy (2009), Saint-Saëns (2010), Gustave Charpentier (2011), d’Ollone (2012), Dukas (2016). Intussen zijn er nieuwe reeksen opgestart met portretten van componisten (Théodore Dubois en Marie Jaëll) en rond Franse opera (Joncières: Dmitri en David: Herculanum).

Hervé Niquet is Chevalier de l’Ordre National du Mérite en Officier des Arts et Lettres.

Opname van Dimitri in Flagey

In de pers:

Hervé Niquet and his forces are superb guides through this repertory […] Orchestra textures are admirably lucid, the choral singing is beautifully focused and the conducting impeccable […]  A very fine achievement indeed Gramophone Magazine

Hervé Niquet conducts with spirit, and the orchestra and chorus sing and play with commitmentGramophone Magazine

Le Chœur de la radio flamande excelle une fois encore. Et Hervé Niquet défend avec fougue et conviction une partition qui n’attendait apparemment qu’un chef et un orchestre aptes à lui insuffler vie, ce dont le Brussels Philharmonic s’acquitte avec les mérites qu’on lui connaît désormais.Forum Opera

Sous la conduite ardente d'Hervé Niquet, cette moisson d'inédits bénéficie de l'engagement de jeunes talents soucieux de la prononciation et du style - Diapason

Hervé Niquet leidt het geheel met veel zwier, flair en gevoel voor dramatiek. Zijn uitstekende team van solisten, koor en orkest volgen hem daarbij met grote inzet en een fraaie samenklank - Klara

Interprétation superlative d'Hervé Niquet, de son orchestre très inventif, et et de ses nombreux solistes - Crescendo