Het Vlaams Radio Koor werd in 1937 als professioneel kamerkoor opgericht door de toenmalige openbare omroep (NIR). Vandaag de dag is het koor een ensemble van uitzonderlijk hoog niveau, dat zowel in binnen- als in buitenland tot de top gerekend wordt. De 24 zangers repeteren onder leiding van chef-dirigent Hervé Niquet in Studio 1 van het bekende Flageygebouw in Brussel, en concerteren in heel Vlaanderen en Europa.

chef-dirigent

Hervé Niquet

Hervé Niquet nam de leiding van het koor in 2011. Deze flamboyante en wereldwijd vermaarde dirigent noemt het Vlaams Radio Koor een diamant en plaatst het ensemble in de Europese top 3. Niquet werkt met het koor aan een herkenbare klank en plant uiteenlopende projecten, van onbekende parels uit de Franse romantiek tot hedendaagse muziek en Vlaamse premières.

a capella

Een eerste belangrijke pijler in de programmering van het Vlaams Radio Koor vormen de a capella producties, waarmee het koor zo’n vier tot zes keer per jaar op tournee gaat doorheen heel Vlaanderen. Deze producties worden met zorg en liefde gecreëerd, en bundelen het uitmuntende technisch-muzikaal niveau van elk individueel koorlid met vernieuwende concepten en een blik over de schotten van de kunstdisciplines.

Met steeds als ultieme doel: emoties creëren uit stilte, voor en met het publiek.

concerten

internationaal

Het Vlaams Radio Koor bouwde de voorbije jaren een steeds grotere aanwezigheid op verschillende internationale podia uit, zowel dankzij de samenwerkingen met internationale ensembles als met de eigen a capella producties. Ook het partnerschap met het Palazzetto Bru Zane, de initiatiefnemer van de prestigieuze cd-reeks rond de Prix de Rome, zorgt voor een toenemende internationale erkenning. Ten slotte zorgt ook de cd-reeks met Hervé Niquet en Brussels Philharmonic, rond iconische requiems, voor internationale bijval.

ensembles

Dankzij de geroemde interpretatie en creatieve uitvoering is het Vlaams Radio Koor een graag geziene partner voor vele andere ensembles. Met Brussels Philharmonic houdt het koor, vanuit thuishaven Flagey, het rijke verleden levend en brengt het nieuwe muziek en muziekvormen naar het publiek. Daarnaast werkt het koor regelmatig samen met gerenommeerde buitenlandse ensembles waaronder het Orchestre de chambre de Paris, Les Siècles, het Radio Filharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

discografie

Het Vlaams Radio Koor dankt zijn internationale reputatie onder meer aan de vele opnames die het maakt. De geroemde veelzijdigheid van het koor komt helemaal tot zijn recht in de uiteenlopende discografie die het koor intussen opbouwde.

ontdek al onze opnames
Felix Mendelssohn-Bartholdy