04.03.2016

'Buddha Bach' meets Klarafestival

Toen het KlaraFestival op zoek ging naar originele werken in het kader van hun Passie-thema van dit jaar, viel de Water Passion after St. Matthew (2000) van Tan Dun meteen op. De geschiedenis van de Oscar-winnende componist en dirigent met het Vlaams Radio Koor en Brussels Philharmonic (Tan Dun was muziekdirecteur multimedia van 2000 tot 2005), maakte de keuze voor uitvoerende ensembles makkelijk…   Op 19 maart komt de componist de Belgische creatie van zijn Water Passion dirigeren, met het Vlaams Radio Koor en de Solisten van Brussels Philharmonic, tijdens het Klarafestival in BOZAR.

Ter gelegenheid van het 250e sterfjaar van Bach gaf de Internationale Bach Akademie enkele componisten de opdracht werken te schrijven gebaseerd op de evangelies, zoals de passies van Bach. Tan Dun kreeg het evangelie van Mattheüs als opdracht, en creëerde Water Passion after St. Matthew (2000). Na de première in Stuttgart ontving de Water Passion een staande ovatie van maar liefst een kwartier lang. De Times (London) schreef "Naar het voorbeeld van Bach's Mattheüs Passie overstijgt de Water Passion taal, culturele en religieuze scheidingslijnen".

De partituur is geschreven voor solisten, koor en instrumentaal ensemble – met uiteraard een groot aandeel percussie. Want behalve akoestische en elektronische instrumenten wordt er ook water bespeeld. Het druipen, bruisen, spetteren, gorgelen roept rituelen op uit het oude China. Meer dan dat is het element water, volgens de componist zelf, een metafoor voor de eenheid van het eeuwige en het vergankelijke, het fysieke en spirituele.  Het resultaat is een zintuiglijk spektakel, met op het podium 17 kommen water, dramatisch verlicht en geplaatst in de vorm van een kruis. Een Duitse krant kopte het werk ‘Buddha Bach’, een treffende omschrijving wat de componist zelf betreft.

Oscar, Grammy, BAFTA…
Componist Tan Dun heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld met een heel eigenzinnig oeuvre: van klassiek tot multimediaal laat hij de grenzen tussen muziekculturen verdampen. Bij het grote publiek staat hij bekend als de componist van de film Crouching Tiger, Hidden Dragon: hiervoor mocht hij een Oscar, een Grammy en een BAFTA Award mee naar huis nemen. Zijn Internet Symphony is beluisterd door zo'n 15 miljoen mensen in meer dan 200 landen. Maar ook andere werken binnen zijn grote repertoire worden regelmatig uitgevoerd door toporkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker en New York Philharmonic.

Uitvoerders

Vlaams Radio Koor | Tan Dun, dirigent |  Maria Chiara Chizzoni, sopraan | Stephen Bryant, bas
Solisten van Brussels Philharmonic:
Gert Francois,
slagwerk | Simon Weetjens, slagwerk | Tom Pipeleers, slagwerk
Luc Tooten, cello | Alexandrina Boyanova, viool | Yuanlin Chen, keyboard/sampler

Tan Dun - Water Passion After Saint Matthew (2000)

Data & locaties
Brussel– BOZAR | zaterdag 19 maart, 20:00 | www.klarafestival.be