02.11.2016

"Een formidabele présence"

Op 29 oktober deelde het Vlaams Radio Koor het podium met Le Cercle de l'Harmonie onder leiding van Jérémie Rhorer: in het Concertgebouw in Amsterdam werden pers en publiek weggeblazen door de Nederlandse première van Spontini's Olympie.

Afgelopen zomer werd de vergeten opera Olympie van Gaspare Spontini twee eeuwen na zijn ontstaan enthousiast onthaald door het Parijse publiek. Onder leiding van Jérémie Rhorer en samen met Le Cercle de l’Harmonie en een reeks topsolisten, maakte het Vlaams Radio Koor stevige indruk op de internationale vakpers en critici. Op 29 oktober kreeg ook Amsterdam de kans deze vroeg-romantische parel te ontdekken, in het Concertgebouw Amsterdam met sopraan Karina Gauvin in de titelrol. Bas bij het Vlaams Radio Koor Philippe Souvagie nam de rol van Hermas op zich.

Een greep uit de pers

- a turbocharged performance of the third version of this neglected work [...] In fact, the choral scenes, together with the explosive brass and percussion, give the opera its dramatic proportions. They also contain some of its most comely melodies and these could not have sounded better than at this performance. Lyrical, vengeful or militant – the word-perfect Flemish Radio Choir was fantastic in every mood [...] From the Beethoven-like artillery of the overture to the triumphant finale, Rohrer kept his forces in step and timed each tearing climax with unflagging verve.

Lees de volledige recensie op Bachtrack

- Als eerste ‘solist’ moet het Vlaams Radio Koor genoemd worden, voor deze middag ingestudeerd door Klaas Stok, maar reeds aanwezig bij uitvoeringen afgelopen zomer in Parijs. Een formidabele présence van dit 32-koppige ensemble, evenzeer uitblinkend in heroïsche strijdkreten als kalm vloeiende gebeden, met bovenal een weldadig homogene sopraansectie. En dat alles in voortreffelijk Frans.

- stevig, rijk aan schmier en praal en met fraaie accenten [...] het helder zingende Vlaams Radio Koor

Lees de volledige recensie op NRC

- een meeslepende concertante uitvoering van Le Cercle de l'Harmonie, het Vlaams Radio Koor en een gezelschap van allemaal even voortreffelijke solisten onder leiding van Jérémie Rhorer [...] Jérémie Rhorer dirigeerde een vrijwel ideale uitvoering - spannend, dramatisch en gedetailleerd. (Het Parool)

Geraffineerd en groots

Opgeleid in Napels, kende Gaspare Spontini achtereenvolgens glorie en ontgoocheling in het Parijs van begin19de eeuw. Zijn eerste probeersel, La Vestale, was een triomf maar zijn tragedie Olympie boekte niet het verwachte succes. Olympie, met een libretto gebaseerd op een late tragedie van Voltaire, brengt op kundige wijze het raffinement van de klassieke stijl samen met de hoge eisen van de Franse opera, wat de componist toelaat breed uit te pakken met contrasten en karaktertekeningen in ontroerende duetten en grootse dramatische scènes.

Vijf keer Palazzetto Bru Zane met Vlaams Radio Koor

Sinds 2009 is het Vlaams Radio Koor vaste partner van het Palazzetto Bru Zane - Centre de musique romantique française, mee opgericht door dirigent Hervé Niquet. Het centrum wil vergeten Franse romantische muziek niet alleen bestuderen, maar ook opnieuw tot leven wekken door middel van opnames en concerten, en het zo weer een plaats in de muziekgeschiedenis geven.

Dit seizoen werkt het Vlaams Radio Koor mee aan niet minder dan 5 monumentale producties van het Palazzetto Bru Zane, waaronder Messe pour le Sacre de Napoléon in Bonn en Versailles, Proserpine van Saint-Saëns in het Prinzregententheater München; Spontini’s Olympie in het Concertgebouw Amsterdam; Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu in Bienne; en La Reine de Chypre in het Théâtre des Champs Élysées in Parijs.