Een woord van dank

Gunther Broucke is op 30 januari 2017 verkozen tot 'Overheidsmanager van het Jaar'. Een groot woord van dank vanwege onze intendant.

Nu de adrenaline enigszins uit mijn lijf verdampt is, is het tijd om nog even terug te kijken op de afgelopen weken.

Het aantal felicitaties dat ik mocht ontvangen naar aanleiding van het ‘Overheidsmanager van het Jaar’-gebeuren is werkelijk verbluffend. De collega’s uit orkest, koor, staf en raad van bestuur waren er als eersten bij om mij geluk te wensen of zelfs erg concreet een teken van waardering te tonen. Wat me daarbij het meeste getroffen heeft, is de trots die velen uitstraalden. Warmer dan dat kunnen felicitaties niet worden. En dan zijn er de steeds bredere cirkels rond onze organisatie: collega’s uit de sector, maar ook van ver daarbuiten, wiens pad ik vaak of soms maar even kruis of kruiste: allemaal even hartverwarmend en genereus.

Deze erkenning, ik zal het niet verhelen, streelt mijn ijdelheid. Maar het gaat niet enkel om mezelf: meer zelfs, het gaat wellicht amper om mijzelf. De erkenning die ons te beurt viel is er een van het hele team. Ze is het sluitstuk van een gelopen traject.

Maar deze erkenning gaat ook naar de cultuursector. Ik ontmoet er vele mensen en weet één ding: in deze sector wordt keihard gewerkt op een zeer stevig niveau. Er zijn weinig evidenties, de concurrentie is hevig en de omgeving bijzonder internationaal. We vuren mekaar voortdurend aan, de uitdagingen volgen elkaar snel op. Het is fijn om vast te stellen dat men dat ook, met deze erkenning, lijkt te merken in andere geledingen van de maatschappij.

Ten slotte ben ik buitengewoon trots dat de titel van 'Overheidsmanager van 2016' in Brussel terecht gekomen is. Mijn musici, staf en ikzelf stonden enkele dagen na die donkere 22 maart te musiceren op de trappen van De Beurs. Zal ik u iets bekennen: ja, we waren niet echt gerust en voelden ons een doelwit. Maar nee, we hebben niet gediscussieerd. We hebben het gewoon gedaan. Zoals we het zullen blijven doen. Telkens opnieuw, als het moet. Ons kleine steentje van hoop voor een warme samenleving.

Het is onbegonnen werk om iedereen persoonlijk te bedanken die naar mezelf, naar vrienden of naar een van de collega’s, via de zovele wegen die de sociale media ons vandaag ter beschikking stelt, felicitaties heeft gestuurd. Dus dan maar op deze manier… enigszins onpersoonlijk, ik weet het, maar niet minder gemeend: een groot woord van dank aan iedereen.

'Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.' (W. Churchill)

We doen voort !!

Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic & het Vlaams Radio Koor