Koorfenomeen Eric Whitacre terug in België

In mei keert de Amerikaanse componist-dirigent terug bij het Vlaams Radio Koor met delen uit zijn nieuwe en meest persoonlijke werk The Sacred Veil, gebaseerd op het hartverscheurende gedicht van goede vriend en huis-poëet Charles Anthony Silvestri.

Eric Whitacre: “Ik beschouw The Sacred Veil als een aantal nummers die bij elkaar horen, zoals op een conceptalbum. Het wordt The Wall van Pink Floyd, maar dan voor de klassieke muziek.” (De Volkskrant, 12 mei 2017)

Vanaf 16 mei touren Eric Whitacre en het Vlaams Radio Koor door Vlaanderen. Voor zijn derde concertreeks met het koor brengt Whitacre een programma waarin hij stilstaat bij de grote thema’s uit het leven: liefde, geloof, hoop en vergankelijkheid. Met de typische ‘Whitacre-klank’ van populaire composities als Three Flower Songs en i carry your heart, maar ook met delen uit zijn nieuwe werk The Sacred Veil. Gezet op tekst van zijn jeugdvriend en vaste dichter Charles Anthony Silvestri, die er de dood van zijn jonge vrouw Julie in verwerkte, beschrijft The Sacred Veil het moment van haar overlijden, na een lange strijd om bij haar geliefden te blijven, en tast de grens af tussen leven en dood, tussen onnoemelijk verdriet om het afscheid en dankbaarheid om wat er was.

Listening to your labored breath

your struggle ends as mine begins.

You rise, I fall.

(Charles Anthony Silvestri)

Charles Anthony Silvestri: “In The Sacred Veil verken ik de reis van een ziel over de drempel tussen eindigheid en eeuwigheid naar en, uiteindelijk, uit dit leven. Ik ben mijn vriend Eric Whitacre dankbaar dat hij me heeft aangespoord om deze reis te maken, om oude littekens opnieuw te bekijken en om zo veel dichter bij genezing te komen."