20.03.2018

Light & Shadows: herbronning en zelfreflectie

Onder de naam Light & Shadows verkent het Vlaams Radio Koor voor de derde keer dit seizoen twee muzikale werelden. Een spel van contrasten en oplossingen waarbij geen oog droog blijft.

Bereid je voor op een avond van herbronning en zelfreflectie. Met Light & Shadows brengt het Vlaams Radio Koor voor de derde keer dit seizoen een wondermooi programma, gaande van de rust van Arvo Pärt tot de epische mystiek van Ola Gjeilo. Onder de naam Light & Shadows verkent het koor twee muzikale werelden. Een spel van contrasten en oplossingen waarbij geen oog droog blijft.

Arvo Pärt

Van eindeloze diepgang tot rustgevende oplossing

De muzikale reis start het Vlaams Radio Koor bij een van Pärt’s bekendste werken Spiegel Im Spiegel.De achterliggende betekenis van het werk maakt het essentieel binnen dit programma. Met Spiegel Im Spiegel verwijst Arvo Pärt naar het oneindige beeld dat ontstaat wanneer we twee spiegels tegenover elkaar plaatsen. De reflectie van een reflectie die eindigt in eindeloze diepgang. Of is het zelfreflectie? Die keuze wordt aan het publiek overgelaten.

“The human voice is the most perfect instrument of all” – Arvo Pärt

Ola Gjeilo

Van teisterende duisternis tot idyllische schoonheid

Met Dark Night of the Soul vertaalt Ola Gjeilo existentiële gedachten in muziek die niemand ongeroerd laat. De betekenis ervan is terug te brengen naar het gelijknamige gedicht en traktaat van de 16e-eeuwse Spaanse mysticus Johannes Van het Kruis. Hij verhaalt de reis die de ziel aflegt van haar lichamelijke ‘thuis’ tot haar vereenzelviging met God, en de ontberingen en beproevingen die ze bij deze bevrijding doorstaat. Een werk met een duister thema dat de luisteraar overspoelt met onzekerheden en angsten, maar bij verdwalen steeds terug op het juiste pad brengt.

In contrast met Dark Night of the Soul componeerde Gjeilo het werk Luminous Night of the Soul, gebaseerd op een gedicht van Charles Anthony Silvestri. Met de cyclus Dark en Luminous Night of the Soul bouwt Gjeilo en brug tussen duistere gedachten en de schoonheid van kunst. Want zonder kunst zouden existentiële vragen onoverkomelijk worden, of om het in de woorden van Friedrich Nietzsche te zeggen:

“Without music, life would be a mistake.” – Friedrich Nietzsche

Eric Whitacre

Van duistere dromen tot het puurste goud

Eric Whitacre is een naam die voor menig koorliefhebber bekend in de oren klinkt. De Amerikaanse componist en dirigent staat bekend voor zijn prachtige koorcomposities en ook na enkele vruchtbare samenwerkingen blijft het een eer om zijn muziek opnieuw te brengen. Het werk Lux Aurumque dat eigenlijk bedoeld is voor kerst, gaat over de engelen die de nieuwgeborene zachtjes toezingen. Gebaseerd op een gedicht van Edward Esch en naar het Latijn vertaald door Charles Anthony Silvestri.

In tegenstelling tot Lux Aurumque is de engel in het vervolgwerk Nox Aurumque goudkleurig en droomt ze over oorlog. Whitacre haalde zowel tekstuele als muzikale inspiratie bij Lux Aurumque en zijn eerder geschreven musical Paradise Lost: Shadows and Wings. In de partituur noteerde hij deze aanwijzing: “Als de dichte harmonieën gebalanceerd en nauwkeurig op elkaar afgestemd worden, zullen ze schijnen en gloeien.” En zo verschijnt, na de donkerste uren van de nacht, een lichtend goud aan de horizon.

Op het programma staan ook werken van Morten Lauridsen, Jan Van der Roost en Samuel Barber. Ontdek dit prachtige programma tijdens Light & Shadows op 22 maart in CC de Factorij, Zaventem.

tickets & info