01.09.2017

Muzikaal luik Expo Islam

Het Vlaams Radio Koor brengt 3 concerten tijdens de inhuldiging van de Expo Islam: een eclectisch programma met werken waarin de wederzijdse invloeden tussen de Islam en de westerse cultuur aan bod komen.

Op 15 september opent de tentoonstelling ‘Islam, dit is ook onze Geschiedenis! Europa en zijn islamitische erfenis’. Door meer informatie, kennis en achtergrond te geven, willen organisatoren Tempora en het Museum van Europa het wederzijdse begrip tussen de Islam en Europa vergroten. Het Vlaams Radio Koor werkt mee aan de grootse opening, en brengt er een eclectisch programma met een selectie werken waarin de wederzijdse invloeden tussen de Islam en de westerse cultuur aan bod komen.

Het Vlaams Radio Koor verzorgt drie concerten tijdens de inhuldiging van ‘Islam, dit is ook onze Geschiedenis!’ in het Vanderborghtgebouw in hartje Brussel. De vraag van de organisatoren aan het Vlaams Radio Koor om een muzikaal luik te brengen bij de opening kwam niet als een verrassing: het koor staat immers al jaren bekend om zijn erg brede repertoire en uiteenlopende projecten. Voor deze unieke samenwerking met Tempora, duikt het Vlaams Radio Koor in de muziek van Gabriel Fauré, Fazil Say en zelfs Sting. Samen met de Irakese qanun-speler Osama Abdulrasol, pianist Nikolaas Kende en de dansers van Compagnie Racines Carrées, onder leiding van regisseur Nabil Ouelhadj, zorgen ze voor een extra dimensie bij de inhoud van de tentoonstelling.

Bekijk het Facebook evenement

Een tentoonstelling over beschaving

De tentoonstelling belicht de relaties tussen de islamitische beschaving en Europa gedurende de afgelopen 13 eeuwen. Het verhaal is complex maar de doelstelling eenvoudig: aantonen dat de Islam als beschaving ook deel uitmaakt van de geschiedenis van de Europeanen. Het parcours volgt drie ‘erfenissen': de Arabische, de Ottomaanse en de koloniale – en schetst daarna een beeld van de Europese Islam vandaag.

meer informatie

Tempora

Uitvoerders

Vlaams Radio Koor | Michiel Haspeslagh, dirigent

Nikolaas Kende, piano | Osama Abdulrasol, qanun

Compagnie Racines Carrées, dans | Nabil Ouelhadj, regie

• Johann Sebastian Bach/Edwin London – Come sweet death
  • Guillaume Dufay – Lamentatio Sanctae Matris Ecclesiae Constantinopolitanae
  • Fazil Say – Black Earth; Alla Turca Jazz
  • Gabriël Fauré – Les Djinns
  • Sting – Desert Rose

Datum & Locatie

Brussel – Vanderborghtgebouw

15 september 2017, 16:00 & 17:00 & 18:00

De inhuldiging van ‘Islam, dit is ook onze Geschiedenis!’ is gratis toegankelijk en vindt plaats op vrijdag 15 september van 9:30 tem 21:00 in het Vanderborghtgebouw in Brussel.