06.12.2017

Muzikale cadeautips voor de feestdagen

Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor geven je graag inspiratie om de traditionele kerstcadeaus te vervangen door muzikale geschenken!

Prokofiev - Romantic Suites: Romeo and Juliet - Cinderella

Brussels Philharmonic, Stéphane Denève (dirigent)

Romantic Suites is nog maar net uit maar sleept al lovende commentaren in de wacht. Onder leiding van Stéphane Denève is Brussels Philharmonic het eerste symfonisch orkest in België dat samenwerkt met Deutsche Grammophon, dé kanjer tussen de platenlabels. Hun relatie blijkt dan ook een ‘match made in heaven’ te zijn, of zoals De Morgen het stelt: het orkest staat “terecht tussen de groten”.

Muziekdirecteur Denève koestert een grote affiniteit voor Prokofievs balletmuziek, en dat is ook te horen op deze cd. In plaats van te kiezen voor bestaande suites creëert hij zelf een muzikale dramaturgie waardoor nieuwe, spannende combinaties ontstaan.

Het Nieuwsblad: “met veel precisie gespeeld”
L’Echo: “Elle fait mouche”
De Morgen: “Dirigent Denève maakt keuzes, keuzes waar het befaamd Deutsche Grammophon naar op zoek is”
L’Avenir: “une réussite totale que ce soit dans la narration des histoires ou plus simplement dans le plaisir de l’écoute”

meer info

FNAC  iTunes  Apple Music  Spotify  Google Play  Deezer  Qobuzz

uitgegeven door Deutsche Grammophon

Felix Mendelssohn-Bartholdy – Motets & Piano Trio No. 2

Vlaams Radio Koor, Hervé Niquet (dirigent), Pekka Kuusisto (viool), Pieter Wispelwey (cello), Alasdair Beatson (piano)

Op de cd Motets & Piano Trio No. 2 betuigt het Vlaams Radio Koor onder leiding van chef-dirigent Hervé Niquet een buitengewone hommage aan Mendelssohn. Het gebeurt niet vaak dat koor- en kamermuziek op eenzelfde cd worden vastgelegd, maar in dit geval is die confrontatie gerechtvaardigd. Op de achterflap zijn enkel werken van Mendelssohn te vinden die schatplichtig zijn aan Bach – een unieke collectie waarin Bach over zijn schouder meekijkt.

Niemand minder dan Pieter Wispelwey en twee van zijn collega’s nemen de intieme kamermuziek voor hun rekening. Samen met Finse violist Pekka Kuusisto – die The Guardian bejubelde als “het beste dat de klassieke muziek de afgelopen jaren overkomen is” – en Schotse pianist Alasdair Beatson, “de vleesgeworden artisticiteit” (Sunday Times), vervolledigt het trio deze aangrijpende hulde.

meer info

FNAC  Amazon  Deezer  Spotify  iTunes

uitgegeven door Evil Penguin Records

Missa Carolae  |  Kersconcert ‘with a twist’ in Leuven, Lier en Brussel

Vlaams Radio Koor, Martina Batič (dirigent)

Het Vlaams Radio Koor steekt met kerstmis haar publiek een hart onder de riem met werken die recht naar de keel grijpen. Naar jaarlijkse gewoonte brengt het koor een kerstconcert ‘with a twist’. De klassieke Christmas Carols worden in een nieuw jasje gestoken en ook de hedendaagse onbekende parels treden naar de voorgrond. Missa Carolae van James Whitbourn is een frisse mix vol carols die de kerstsfeer als geen ander waarmaakt. Whitbourn verenigt op unieke en verrassende wijze imposante kopers en middeleeuws klinkend slagwerk in de geest van de koude wintermaanden. The Observer noemt hem dan ook terecht: “een werkelijk originele stem in Britse koormuziek”. Martina Batič dirigeert voor de eerste keer het Vlaams Radio Koor, maar na haar rijke ervaringen met de meest vooraanstaande Europese koren wordt ze blindelings vertrouwd om de juiste toon te zetten voor het einde van het jaar.

Tradities zijn er natuurlijk ook om te behouden: eindigen zal dit jaar weer gebeuren met Stille Nacht, hét kerstlied bij uitstek. En wat is de kerstsfeer zonder een streepje solidariteit: het koor nodigt haar publiek zoals jaarlijks uit voor een glas jenever ten voordele van de Warmste Week. In het kader van Brussel Helpt (BRUZZ) kan het publiek in Flagey ook haar steentje bijdragen bij aankoop van een ticket.

Leuven – Abdij Vlierbeek  |  zondag 17 december 2017, 15:00
Lier – Jezuïetenkerk  |  woensdag 20 december 2017, 20:15
Brussel – Flagey  |  zaterdag 23 december 2017, 20:15

info & tickets

Happy 2018!  | Nieuwjaarsconcert in Brussel en in Brugge

Brussels Philharmonic, Giancarlo Guerrero (dirigent)

Hello New Year! Zoals altijd beperkt Brussels Philharmonic de inzet van het nieuwe jaar niet tot een gewoon concert. 1 januari betekent een nieuw begin, een frisse lei, en dat is iets dat gevierd moet worden! Op het programma staan traditionele walsen gecombineerd met jazz, swing en broadway grandeur – Amerikaanse muziek op zijn best. Vaste gastdirigent en veelvuldig Grammy-winnaar Giancarlo Guerrero is met zijn ongebreidelde energie de geknipte gastheer voor dit bruisende nieuwjaarsconcert.

Maar daar stopt de avond niet: trek je dansschoenen al maar aan want Brussels Philharmonic leidt het nieuwe jaar in met live dancing op big band music en gratis drankjes & tapas. Happy 2018!

Brussel – Flagey  |  vrijdag 5 januari 2018, 20:15
Brussel – Flagey  |  zaterdag 6 januari 2018, 20:15