12.02.2018

Verstilling, vertelling en verbeelding

Met de concertreeks 'Time Is Endless' brengt het Vlaams Radio Koor muziek, poëzie en beeld samen in een allesomvattende ervaring.

Een concertreeks waarin muziek, poëzie en beeld samenkomen: met Time Is Endless brengt het Vlaams Radio Koor een gelaagde droom-fantasiewereld op de bühne, in samenwerking met twee jonge videokunstenaars. De voorstelling is te zien in Lier (1 maart), Hasselt (3 maart) en Brussel (9 maart).

Met de reeks Time Is Endless zorgt het Vlaams Radio Koor voor een moment van verstilling, vertelling en verbeelding in de jachtige wereld van vandaag. Het koor doet dit door een rugzak vol emoties – zoals kwetsbaarheid, schoonheid, hoop en liefde – te vertalen in pakkende muziek geïnspireerd op poëzie, en er beeld aan toe te voegen.

Van de pure Arvo Pärt tot de emotionele Rachmaninov

De concerttitel ‘Time Is Endless’ refereert naar de grenzen van de tijd. Niemand die verstilling in de puurste vorm beter kan neerpennen in enkele noten dan Arvo Pärt. Maar ook minder bekende hedendaagse meesters krijgen het woord: van Einojuhani Rautavaara tot Ēriks Ešenvalds, ook zij lieten zich inspireren door poëzie. En zo komen de klanken van deze werken bovenop de dichtregels, als verschillende tinten en nuances van eenzelfde schilderij…

Alain De Ley, artistiek verantwoordelijke Vlaams Radio Koor:
“De ervaring die het publiek zal hebben is er als het ware een van wakend dromen.”

Als rode draad dient de Eerste Suite voor twee piano’s ‘Fantaisie-Tableaux’ van Rachmaninov: de afzonderlijke delen worden verspreid over het programma. De meesterpianist baseerde de 4 delen op gedichten van Lermontov, Byron, Tyutchev en Khomiakov. Elk deel krijgt zo een heel eigen thema: van het lyrisch concept van schoonheid, naar de kwelling van verdriet, tot uitbundigheid.

Allesomvattende ervaring

Video artiesten Pim Heerkens en Jochem van Laarhoven zorgen voor de visuele vertaling van de muziek, maar ook van de poëzie die inspireerde. De beelden worden geprojecteerd op een doek dat het koor nu eens aan het zicht onttrekt, en dan weer extra ondersteunt. Zo neemt dit totaalprogramma het publiek mee naar een bovenzintuiglijke tentoonstelling van het woord. Het Vlaams Radio Koor werkte eerder samen met de video artiesten voor de uitverkochte concertreeks Macrocosmos in het Planetarium in Brussel.

Artiesten

Vlaams Radio Koor