Music Talk: Le Roi des étoiles

Stravinsky - Le Roi des étoiles: een zeldzame creatie

Professor musicologie Kristin Vandenbuys komt vertellen over unieke samenwerking tussen Stravinsky en Brussels Philharmonic tijdens de creatie van 'Le Roi des étoiles'.

De voorganger van Brussels Philharmonic, het Groot Symfonie Orkest van het N.I.R. (de toenmalige omroep), verzorgde de wereldcreatie van de cantate Le roi des étoiles van Igor Stravinsky op 19 april 1939. Stravinsky schreef het werkje in 1912 en schonk het aan de Franse componist Claude Debussy. Dat de eerste uitvoering van een compositie van Stravinsky niet in Parijs maar in Brussel plaats vond, was hoogst uitzonderlijk. Het was helemaal de verdienste van de toenmalige muziekdirecteur van de omroep, Paul Collaer. Al in 1923 was hij het werk, dat nog nooit was uitgevoerd of uitgegeven, op het spoor. Het bleef hem intrigeren. Wanneer het manuscript in december 1938 opdook in een catalogus van een openbare verkoop in Londen, bleek de orkestpartituur al gekocht te zijn door de bibliothecaris van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, Charles Vanden Borre. Stravinsky zelf verkeerde in de waan dat zijn compositie verloren was gegaan.

Het werk werd gecreëerd op 19 april 1939 door de koren en het orkest van de omroep onder leiding van Franz André. Stravinsky had het werk tot dan toe zelf nog nooit gehoord. Hij woonde de première niet bij. De eerste keer dat hij het werk effectief live zou horen, was in 1949 in New York.