Music talk: Sjeng Scheijen

Soms is er meer te vertellen. Veel meer. Over een werk, een tijdsperiode, een componist, een boek dat als inspiratie diende. In de music talk halen we er een specialist bij, die meer kader en achtergrond geeft.

• Sjeng Scheijen: Diaghilev & les Ballets Russes

• 19:30

• studio 2

• gratis toegang

Sjeng Scheijen, auteur van de biografie van Sergej Diaghilev, spreek over Daphnis en Chloe van Maurice Ravel. Sergej Diaghilev was de opdrachtgever voor sommige van de meest legendarische composities uit het begin van de twintigste eeuw. Voorbeelden zijn De Vuurvogel en le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky, Jeux van Claude Debussy, en le Fils Prodige van Sergej Prokofjev. Binnen die reeks neemt Daphnis et Chloe van Maurice Ravel een uitzonderlijke plaats in. Het is qua bezetting en lengte de grootste compositie die Diaghilev initieerde, en geldt als het hoogtepunt van Ravels rijke oeuvre.

In deze lezing spreekt Scheijen over de moeizame wordingsgeschiedenis van Ravels balletmuziek, de plek die de productie innam in de programmering van Diaghilevs Ballets Russes, en de spectaculaire visuele realisatie die het ballet kreeg in de handen van Diaghilevs belangrijkste vormgever, Léon Bakst.