concert geannuleerd

Deze productie wordt in de herfst hernomen, met concerten in heel Vlaanderen. Meer info rond deze locaties en data volgt later.

met

Jan Decleir, Peter Van Den Begin, acteurs
I SOLISTI
Vlaams Radiokoor
Het Banket i.s.m. Francis Pollet, concept
Tristan Versteven, Brechtje Louwaard, tekst en regie

een productie van
Het Banket, I Solisti, Vlaams Radiokoor

in coproductie met
Festival van Vlaanderen Mechelen

450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert tot vandaag nog door: ook deze Egmont werpt een kritisch licht op onze eigen tijd.

Tekst en muziek vertellen in deze productie een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn. Niemand minder dan Jan Decleir en Peter Van Den Begin vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.

Iets meer dan 450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II (16de eeuw) in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige oorlog in.

Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door. Goethe en Beethoven schreven hun Egmont. Met felle spots op de geschiedenis werpt ook deze ‘Egmont’ een kritisch licht op onze eigen tijd. Net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden. Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon maar schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot Keizer en de verworven vrijheden van de Franse revolutie weer inperkte. Met Egmont viert Beethoven het vrije individu.

I SOLISTI

Vernieuwend, veelzijdig, verrassend. I SOLISTI geeft klassieke muziek een creatieve twist. Wat meer dan 30 jaar geleden begon als een traditioneel blazersoctet groeide onder de leiding van artistiek directeur en founding father Francis Pollet uit tot een internationaal productiehuis met oog voor dramaturgie en beleving. Kansen geven aan jonge talentvolle artiesten, avontuurlijke en uitdagende projecten & creaties en muziektheater gebracht door excellerende musici vormen een constante in de werking van het ensemble.

Minderbroedersgang 5 |

UiT in Mechelen