Westminster Abbey, december 1737: de Britse natie rouwt om hun geliefde Queen Caroline, gemalin van King George II. De muzikale Queen Caroline had een grote interesse in kunst, en was ruim 30 jaar lang vriend en beschermvrouw van G. F. Händel.

Het was dan ook Händel die de opdracht kreeg om een eerbetoon aan de overleden koningin te componeren. Het werd een grootse hommage in de vorm van een 50 minuten durende anthem voor koor en orkest, bij de begrafenis uitgevoerd met 140 musici. Het werk viel erg in de smaak, en werd na de dienst omschreven als ‘the finest cruel touching thing that ever was heard’.

Het was dan ook een erg diepgaand en persoonlijk werk, waarin het grote barokke gebaar niet geschuwd werd: tranen rollen door de partituur en wanhopige uitroepen weerklinken in het koor.

Georg Friedrich Händel, The ways of Zion do mourn. Funeral Anthem for Queen Caroline, HWV 264

ontdek meer

händel

Lees de Bijbelse teksten die Händel gebruikte voor het Funeral Anthem for Queen Caroline.

download gezongen tekst

praktisch