Paweł Łukaszewski – Daylight Declines
Francis Poulenc
– Quatre Motets Pour un Temps de Pénitence, III. Tenebrae Factae Sunt
Gustav Mahler
– Symfonie nr. 5, Adagietto, "Im Abendrot" (arr. C. Gottwald)
Ólafur Arnalds
– This Place is a Shelter
Morten Lauridsen – O Magnum Mysterium
Ólafur Arnalds – Tomorrow's Song
Ola Gjeilo
– Luminous Light of the Soul
Sven-David Sandström
– To See a World
Eriks Esenvalds
– Only in Sleep
Charles Anthony Silvestri & Eric Whitacre
– Sleep

Niets te zien – maar een heel leven voor je.

Door een genetische aandoening wordt Karl Meesters langzaam blind en kreeg hij af te rekenen met barrières die de meeste jonge mensen vreemd zijn: zelfstandigheid, mobiliteit, connecties maken met mensen rondom je... alles werd anders, moeilijker.

Maar niet onmogelijk. Karl kwam in actie: samen met vrienden richtte hij een vzw op die zich inzet voor bewustmaking rond slechtziendheid.

En hoe! Het zicht is misschien verloren, maar het gehoor en de andere zintuigen zijn aangescherpt. Concerten zijn de ultieme plek waar je dat kan ervaren – en dus organiseert de vzw met het project rien à voir concerten op ongewone plaatsen, waar de passie voor muziek én de geluidskwaliteit centraal staan.

Dat Karl en het Vlaams Radiokoor elkaar vonden, stond dus in de sterren geschreven. Doorheen dit bijzondere concert vertelt Karl over zijn tocht vol vallen en opstaan, de vele crisismomenten maar ook de nieuwe inzichten en toekomstdromen. Het Vlaams Radiokoor vult aan waar woorden tekort schieten: met muziek. Die vertaalt de gevoelens met uiteenlopende werken, die bevreemdend, chaotisch, donker maar ook puur, hoopgevend en inspirerend zijn.

Want laat het duidelijk zijn: rien à voir gaat over talenten en niet over gebreken. Karl keerde de zaak om: dankzij rien à voir is er wel iets te zien, nog meer te horen en vooral veel engagement te voelen.

Bart Van Reyn

Bart Van Reyn is vanaf seizoen 19-20 muziekdirecteur bij het Vlaams Radiokoor. Zijn heldere visie op repertoire en grote passie voor het métier maken hem de ideale match voor het Radiokoor.

lees de biografie

Karl Meesters, verhaal

solist

'One day I will go blind'. Karl Meesters was zestien toen hij te horen kreeg dat hij blind zou worden – 'ooit' – als gevolg van een genetische aandoening. Zijn vzw rien à voir wil mensen samenbrengen rond goede muziek, en helpen een verschil te maken voor wie met visuele beperkingen te kampen heeft.

Solisten Brussels Philharmonic

ensemble

Onder de naam Solisten Brussels Philharmonic komen de individuele musici van Brussels Philharmonic samen in kleinere en uiteenlopende bezettingen, om een erg divers repertoire te brengen in samenwerking met het Vlaams Radiokoor en Brussels Philharmonic, met Belgische en buitenlandse artiesten en voor zowel privé initiatieven als culturele organisatoren zoals het Festival van Vlaanderen.

Vlaams Radiokoor

Lees alles over het Radiokoor, onze rijke geschiedenis en maak kennis met onze zangers.

Concert plus

Gasthuisvest 50, 2500 Lier | +32 3 488 06 79