Gregorio Allegri – Miserere
– Seven Angels
– Miserere

James MacMillan hoort intussen tot het selecte kransje succesvolle hedendaagse componisten. Het is dan ook een feest om hem in eigen persoon aan het werk te zien en te horen met het Vlaams Radiokoor, in een uitzonderlijk project rond geloof en religie – MacMillans grote bron van kracht en inspiratie.

"James MacMillan is als componist zo zeker van zijn muzikale taal, dat hij die onmiddellijk weet over te brengen op zijn luisteraars”, schreef The Guardian. Zijn Seven Angels mag dan theatraal zijn, met onder meer vreemde instrumenten (Bijbelse geitenhoorns en grommende percussie) en een verbluffende inzet van het volledige vocale pallet van het koor, het is een indrukwekkend, inventief en briljant totaalspektakel dat aan je ziel blijft kleven.

Het verhaal van de zeven engelen van de Apocalyps komt helemaal tot leven en zuigt de aandacht van de toehoorder naar zich toe. Aan het einde wacht gelukkig de verlossing, met de Bijbelse woorden: ‘En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’.

Om na het apocalyptisch geweld tot rust te komen, brengt MacMillan zelf soelaas met zijn wondermooie Miserere. Geïnspireerd op het bekende Miserere van Allegri, waarmee het concert ook opent, kijkt MacMillans Miserere hoopvol naar de toekomst: ‘Wees mij genadig, o God, heb medelijden met mij en vergeef mij mijn zonden’…

James MacMillan

Sir James MacMillan hoort op zijn 60ste verjaardag ontegensprekelijk tot de wereldtop van hedendaagse componisten. Naast zijn eigen muziek dirigeert hij ook een brede waaier aan hedendaagse en standaardwerken.

Stef Van Alsenoy

fotografie & soundscape

Stef Van Alsenoy is sound designer en fotograaf. Hij creëerde surround soundscapes voor ondermeer fotograaf Stephan Vanfleteren en theatermaker Kris Verdonck.

Solisten Brussels Philharmonic

ensemble

Onder de naam Solisten Brussels Philharmonic komen de individuele musici van Brussels Philharmonic samen in kleinere en uiteenlopende bezettingen, om een erg divers repertoire te brengen in samenwerking met het Vlaams Radiokoor en Brussels Philharmonic, met Belgische en buitenlandse artiesten en voor zowel privé initiatieven als culturele organisatoren zoals het Festival van Vlaanderen.

Vlaams Radiokoor

Lees alles over het Radiokoor, onze rijke geschiedenis en maak kennis met onze zangers.

Concert plus

vanaf info volgt