Wat het publiek niet ziet

Drie kunsthuizen geven een unieke inkijk in het leven achter de schermen

Maandag 29 januari 2024 – In Maestro Degand dirigeert acteur Stefaan Degand zich een weg naar het podium. Maar wat gebeurt er allemaal achter, in en tussen de coulissen?

Klara toont in de nieuwe videoreeks Achter de Maestro het fascinerende leven backstage bij drie Vlaamse cultuurhuizen.

Bekijk de drie afleveringen nu op VRT MAX: Vlaams Radiokoor, Antwerp Symphony Orchestra & Opera Ballet Vlaanderen.

Achter de Maestro – © VRT

Vlaams Radiokoor

Rik Deryckere is regisseur bij het Vlaams Radiokoor. Hij heeft voor elk probleem een plan B, C of D in zijn hoofd en rust niet voor hij weet dat het koor in de beste omstandigheden kan zingen. Productiedesigner Virginie During zorgt voor de look en feel van een concert. Ze kleedt de zangers en zorgt voor decor en licht. Met volledige lichtinstallatie en decor, of soms net met minimale ingrepen, probeert ze het concert elke keer naar een hoger niveau te tillen.

Antwerp Symphony Orchestra

Orkestregisseur Kumi Kondo en regieassistent Sam Verhaegen nemen je mee achter de schermen van Antwerp Symphony Orchestra. Staan de juiste stoelen klaar voor de musici? Waar is de partituur van de hoornist naartoe? Wanneer moet de dirigent naar het podium worden gebracht? En wat als een muzikant ziek uitvalt en ze last-minute op zoek moeten naar een eerste violist of slagwerker?

Opera Ballet Vlaanderen

En hoe gaat het er aan toe in de schminkstoelen van Opera Ballet Vlaanderen? Hoe hard piekt het stressniveau bij een snelle outfit- en make-upwissel in de coulissen? Ine Ramakers van de afdeling Kap en Grime toont je haar leven tussen schminkpenseel en pruik. Sébastien Tassin is fysiotherapeut bij de balletafdeling van Opera Ballet Vlaanderen en stoomt de dansers fysiek klaar voor hun veeleisende voorstellingen. Dat hij tot een paar jaar geleden zelf grote rollen danste op het podium, maakt dat hij de pijn van de dansers meteen herkent.

Achter de Maestro | een driedelige videoreeks van Klara | op VRT MAX © VRT