Dixit Dominus / De heer zegt…

“Een voorbeeldig samengestelde cd, voorbeeldig uitgevoerd, voor iedere liefhebber van gepassioneerde en sensuele barokmuziek een must!”

Met het album Dixit Dominus / Il pianto di Maria weet muziekdirecteur Bart Van Reyn “het Vlaams Radiokoor en het Belgische barokorkest Il Gardellino tot grote muzikale hoogte op te zwepen.” Met een grote affiniteit voor het werk van de jonge Händel interpreteert hij de muziek meesterlijk als een fijnproeverskunst tussen mystiek en drama.

lees het artikel van NPO Klassiek
beluister het album op Spotify

Het album ontstaat vanuit de reeks Ars Perfecta waar hij zich samen met het Radiokoor en het ensemble Il Gardellino verdiept in de oude muziek. De expertise zit in het DNA, en dat is hoorbaar. Dit album laat je niet onaangeroerd - AVRO TROS is het daarmee eens:

“deze opname wil je zeker horen.”


Händel is slechts 22 jaar oud wanneer hij in 1707 in Rome aankomt, en dat gaat niet onopgemerkt: hij maakt een grote indruk met een reeks Vespers waaronder zijn Dixit Dominus. Volgens sommigen is deze muziek het beste dat hij ooit geschreven heeft. Het is een aangrijpend werk met een uitzonderlijke vitaliteit, en waar tegelijkertijd bloedmooie verstilling vertoeft. De muziek is typerend voor de Italiaanse barokmuziek die hij in zijn jonge jaren uit eerste hand eigen maakt. Zo creëert de componist zijn eigen stijlidioom die zijn werk tientallen jaren zal kenmerken: schitterende klankkleuren, vocale virtuositeit, uitgestrekte structuur en een voortstuwende energie…

Van Reyn grijpt die compositorische kneepjes vast, en maakt treffende keuzes: “Opvallend zijn de hoge tempi die hij kiest. Maar Händels muziek vraagt daar eigenlijk ook om en met zulke goede uitvoerenden overtuigt het resultaat volledig.”

Amen.