Catherine Vanheusden, collectiemedewerker Muntpunt, houdt van kerst. Ze selecteerde voor onze Christmas Songs leeslijst enkele fijne en onverwachte boeken waarin kerstmis een hoofdrol speelt.

Ze vertelt hier zelf over wat kerst voor haar betekent, of een kerstboek ook hartje zomer kan, en wat haar favoriete kerstboek is.

kerst voor mij

De voorbije jaren is kerst echt belangrijk geworden voor mij: iedereen zwermt uit en de familie raakt verspreid, en dan is het fijn om in december te vertragen en elkaar opnieuw te vinden. Kerst is dus vooral een goed en gezellig excuus om samen te zijn! Ik zet trouwens zelf geen kerstboom, en cadeau's zoeken is niet aan mij besteed. Ook vaste tradities heb ik niet, maar ik heb warme herinneringen aan mijn oma's zelfgemaakte worstenbroodjes die we als kind altijd op kerstavond aten. Misschien neem ik die traditie op een dag wel over.

alternatieve lijst

Ik wou voor deze lijst afstappen van de traditionele klassiekers, en net wat andere boeken in de kijker zetten. Ik heb ook gezocht naar verschillende genres en tijdsperiodes, zowel verhalenbundels als romans, en met een sociale thematiek. Achteraf zag ik trouwens dat ik allemaal vrouwelijke auteurs gekozen had - maar dat was niet bewust. Ik heb het gevoel dat die boeken gewoon meer mijn pad kruisen.

mijn favoriete boek

Zonder twijfel is Winter van Ali Smith mijn favoriet. Smith schreef dit boek als deel van een kwartet, maar je kan elk boek perfect apart lezen, of het geheel in een andere volgorde. Wat ze heel goed doet is het verwerken van actualiteit, zoals de Brexit. Haar verhalen gaan over gewone mensen, families, koppels - over hun leven, maar ook over grote thema's zoals dehumanisering, automatisering, politiek. Het begin van Winter speelt zich af in de kerstperiode: een oude vrouw nodigt haar zoon uit, en die huurt een vriendin in om mee aan de kersttafel te zitten... Ik was meteen geïntrigeerd! Al snel merk je dat het over veel meer gaat dan een eenvoudig familieverhaal. Smiths taalgebruik is heel eigen: verrassende interpunctie, poëtisch, slimme woordspelingen die er niet te dik op liggen. Je moet even in haar sfeer komen, maar zodra je erin zit word je helemaal meegesleept.

kerstboek x zomer?

Ik denk dat je deze boeken op elk moment van het jaar kan lezen, net omdat ze meer zijn dan louter een kerstboek - alleen de Agatha Christie zou ik voor een donkere decemberavond houden, cosy crime om je gezellig mee in een zetel te nestelen met een kop dampende thee.

wist je dat?

PD James beschouwd wordt als een opvolger van Agatha Christie? Als je door je voorraad Agatha Christie bent is zij de ideale opvolger!

Info concert