Samen met ComAV lanceerde het Radiokoor vorig seizoen een oproep voor nieuw Vlaams koorwerk, met als resultaat les Flandriens: met inzendingen van zowel doorwinterde rotten als nieuw talent, opgenomen in de studio en nu ook live in de concertzaal. Want alleen door muziek live op te voeren, kon je ze beleven. Die oorsprong is nog altijd de drijfveer van het Radiokoor. Lees meer over de nieuwe werken en de componisten.

Lara Denies

What is your substance, whereof are you made

winnaar Compositiewedstrijd Vic Nees – Conservatorium

Lara Denies (°2000) is een Belgische componiste uit Antwerpen. Toen ze 7 jaar oud was, is ze met vioollessen gestart bij Saïda Willekens aan de academie van Borgerhout. Op haar 13de voegde ze daar pianolessen bij Jeroen Malaise aan toe en werd ze lid van de Waelrantkoren uit Borgerhout onder leiding van Marleen De Boo, waar ze nu nog steeds als eerste sopraan in het jeugdkoor zingt. Twee jaar later begon ze aan algemene muziektheorielessen bij Maarten De Splenter. Daarbij hoorde ook een introductie tot componeren. De interesse in compositie groeide. Denies studeert momenteel compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Wim Henderickx en Steven Prengels. Ze volgt daarbij koordirectie bij Luc Anthonis als keuzevak. In 2020 won zij de eerste editie van de Koor&Stem Compositiewedstrijd Vic Nees in de categorie studenten conservatorium met het werk What is your substance, whereof are you made.

“Shakespeare’s prachtige sonnet geeft voor mij vooral verwondering en verlangen weer, emoties die ik vervolgens ook in de muziek heb verweven. De compositie begint in een donkerdere sfeer met wringende harmonieën die openbreken wanneer de schoonheid van de persoon naar wie verlangd wordt wordt vergeleken met Adonis, Helen en de pracht van de lente. Om de cirkel weer rond te maken wordt vanuit deze intense verwondering weer de ingetogen duisternis opgezocht.”
- lara denies

Stijn Dierckx

Luce Prima

winnaar Compositiewedstrijd Vic Nees – DKO

Stijn Dierckx (°1990) geniet van een brede muzikale basisopleiding, zowel op DKO-niveau als op autodidactische wijze bekomen vaardigheden waaronder arrangeren, componeren en dirigeren (zowel koor als orkest). Binnen de koorwereld is hij verbonden als pianist-begeleider en vervangend dirigent bij het Universitair Koor Antwerpen (UKA) o.l.v. Dirk De Nef, en zingt hij waar mogelijk mee in diverse projecten. Daarnaast is hij actief in het hafabra-milieu als dirigent van het leerlingenorkest van het Koninklijk Harmonieorkest De Wijngaard Vrijheidsvrienden in Wijnegem. Om zich in dit laatste vak verder te specialiseren, volgt hij de cursus instrumentale directie aan de SAMWD te Lier bij Erwin Scheltjens. In 2011 werd Stijn Dierckx tot laureaat gekozen van de instrumentale compositiewedstrijd Tijl Uilenspiegel, georganiseerd door de muziekacademie van Schoten, met een werk voor klarinet, hobo, viool, altviool, cello en piano. In 2020 won hij de eerste editie van de Koor&Stem Compositiewedstrijd Vic Nees in de categorie leerlingen DKO met het werk Luce Prima.

“In 2016 componeerde ik voor het UKA de suite Phenomenae Naturae voor SATB en piano waarin vijf natuurfenomenen muzikaal vertolkt worden op teksten van Britse en Amerikaanse auteurs: een zachte avondregen, een woeste storm, een kleurrijke regenboog, een mysterieuze maansverduistering en het majestueuze noorderlicht. Luce Prima werd in het voorjaar van 2020 als toevoeging aan en begin van Phenomenae Naturae geschreven. Het vertolkt de zonsopgang en het ontwaken van de natuur (letterlijk vertaald: op het moment van het eerste licht).”
- stijn dierckx

Info concert