De kogel is door de kerk. Zijne Etterbeekse Elektro-majesteit Stromae prijkt op nummer 1 in de Brusselse 100 van BRUZZ. Zijn ‘Formidable’ is de ultieme Brusselse schijf, dat hebben onze luisteraars en masse beslist. “Stromae is de bruggenbouwer tussen de generaties.”

De voorbije maand ging BRUZZ op zoek naar de meest Brusselse der Brusselse platen. Na massale reactie volgde woensdagavond op 98.8 FM de grote onthulling. Ultieme ket Toots Thielemans belandt op 2 met zijn ‘Bluesette’. Een eervolle derde plaats gaat naar Jacques Brel met – hoe kan het ook anders – ‘Bruxelles’.

Maar de meest formidabele Brusselse maestro is dus the artist also known as Paul Van Haver. Hij komt trouwens maar liefst vijf keer terug in de lijst. “Met vijf nummers in de Brusselse top 100 neemt Stromae de rol op van bruggenbouwer tussen de generaties,” zegt BRUZZ-muziekkenner Sasha Van der Speeten. “Naast een flinke portie klassiekers reflecteert de Brusselse 100 immers ook de dynamiek van de jonge Brusselse muziekscene.”

Met plezier brengt het Vlaams Radio Koor zijn eigen versie van Stromae.