Oekraïne was en is meer dan een natie in oorlog: met dit programma eren we Oekraïense componisten van vroeger en nu, en laten we de rijke vocale traditie die ze vertegenwoordigen weerklinken. Want hun muziek - een geweldloze vuist tegen onrecht en geweld - verbindt en raakt over tijd, culturen en conflicten heen.


Op 24 februari 2022 gebeurde het ondenkbare: de Russische invasie van Oekraïne, tot dan een doembeeld van kranten en onderhandelingstafels. Een oorlog die niemand verwachtte en de wereld schokte. Meer dan een jaar later ratelt het afweergeschut nog steeds in de Oekraïense steden: de bevolking werd uit elkaar gerukt, mannen naar het front en vrouwen op de vlucht, de veilige thuis, het mooie erfgoed en de rijke geschiedenis aan flarden geschoten. Maar een trots Oekraïne houdt stand.

Die trotse en krachtige culturele identiteit horen we ook in de muziek die er door de eeuwen heen geschreven is. Dmitri Bortnianski (1751-1825) was een van de ‘Gouden Drie’ Oekraïense componisten uit de 18de eeuw, die bewust volksmuziek verwerkten om de eigen culturele identiteit te bevestigen.

Die identiteit en vrijheid is doorheen de geschiedenis een felbevochten goed. Toen Miroslav Skorik (1938-2020) in 1982 zijn toen omstreden Melody schreef, notabene voor een Russische oorlogsfilm terwijl de Sovjet Unie het land regeerde, kon hij niet vermoeden dat het werk 40 jaar later zou uitgroeien tot de spirituele hymne van Oekraïne. Componist Valentin Silvestrov (1937) ontvluchtte in maart 2022 zijn geliefde vaderland. Sindsdien blijft hij vanuit Berlijn met zijn verstilde muziek mild protesteren tegen alle verschrikkingen - in de wereld in het algemeen, en in zijn land in het bijzonder.

Programma

19:30 inleiding: Sander De Keere, Antonii Baryshevskyi & Oleksandr Shchetinski (EN)
20:00 concert (zonder pauze)
21:15 einde

📖 download programmaboek

-----

Miroslav Skorik
Melody in A Minor

Oleksandr Shchetinski
Requiem

Borys Liatoshynski
Prelude

Dmitri Bortnianski
Sacred Concerto No. 32: Lord, Make Me to Know My End

Valentin Silvestrov
The Messenger
Maidan 2014, Cycle IV: III. Prayer for Ukraine
Nostalghia
Diptychon: II. Testament
4 Pieces, op. 2: No. I. Lullaby: Moderato

Levko Revutsky
Song

Dirigent Sigvards Klava: “De muziek die we uitvoeren is een vreedzame uiting tegen onrecht en geweld en verbindt mensen over culturen en conflicten heen. Muziek overwint taalbarrières en geeft een stem aan degenen die geen andere manier hebben om hun verhaal te delen. De Oekraïense muzikale erfenis kan in deze uitdagende tijden voor ons allemaal inspirerend en verenigd zijn.”

ontdek meer

toelichting

Verdiep je in de muziek met de programmatoelichting van Aurélie Walschaert.

lees hier

leeslijst

Van het rijke erfgoed tot de alledaagse verhalen, met als rode draad de oorlog: in deze leeslijst van Muntpunt ontdek je Oekraïne op een andere manier.

ontdek de leeslijst

filmselectie

Ontdek de Oekraïnse filmwereld met de selectie van specialist Robin Broos.

duik in de filmselectie

praktisch

🎫 TICKETS
€20 > €10

📍 THÉÂTRE MARNI
De Vergniesstraat 25 | 1050 Brussel

koop tickets

lees ook