Vanaf nu kunnen we terug meezingen, ontroerd worden of verbaasd achterblijven. We schuiven de podiumkunsten weer het podium op met hun eigen zender: Podium 19. Geniet van de voorstellingen uit de vele Vlaamse cultuurhuizen.

Vanaf 21 januari beleef je de premières op Proximus Pickx (kanaal 19 in Vlaanderen, kanaal 269 in Brussel en Wallonië), Telenet TV (kanaal 99) en Orange TV (kanaal 20). Herbekijk via VRT NU.

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

De Vlaamse Kunstinstellingen starten samen een nieuwe tv-zender op: Podium 19 wordt een gezamenlijk, virtueel podium waar, zolang de zalen de impact van het coronavirus voelen, voornamelijk nieuwe producties uit de vele Vlaamse cultuurhuizen aan het publiek getoond worden. Dat publiek kan elke dag vanuit de huiskamer genieten van een breed en divers aanbod uit de podiumkunsten, stuk voor stuk projecten uit de programmering van culturele organisaties in Vlaanderen.

"Aan de maatschappelijke en gezondheidsproblemen die COVID-19 veroorzaakt is niets goeds. Maar de dramatische gevolgen voor vele sectoren, en dus ook voor de cultuursector, zetten ons aan om op een andere manier naar onze omgeving te kijken. Podium 19 is een samenwerkingsproject van ongeziene omvang dat een grote impact zal hebben op die omgeving: de 7 Vlaamse Kunstinstellingen slaan de handen in elkaar en betrekken de hele podiumkunstensector. Er is een ambitieuze samenwerking met de telecomoperatoren Proximus, Orange en Telenet, en zowel VRT, Publiq als Sabam ondersteunen en versterken het project in de concrete uitwerking. Dankzij dit uniek initiatief, gesteund door de Vlaamse Regering, kan de cultuursector de werking beveiligen én de band met het publiek warm houden. We laten letterlijk niemand in de culturele kou staan!" - Gunther Broucke, intendant Vlaams Radiokoor & Brussels Philharmonic

Programmering en schema

TV-Premières van donderdag tem zondag

Vanaf donderdag 21 januari kan je elke dag terecht op Podium 19 voor een veelzijdig aanbod uit de Vlaamse cultuurhuizen met:

  • Twee TV-premières per avond, van donderdag tem zondag
  • Re-runs van maandag tem woensdag

Het uitzendschema gaat uit van nieuwe content op donderdag-vrijdag-zaterdag vanaf 21u, en op zondag vanaf 17u. Deze nieuwe content wordt herhaald doorheen de week, met re-runs op verschillende tijdstippen. Zo hebben lineaire kijkers verschillende opties om een uitzending te bekijken. Bovendien mixen de programmablokken met herhalingen bewust de diverse genres en disciplines, zodat de toevallige kijker nooit lang hoeft te wachten om iets naar keuze tegen te komen.

De vier ‘première’-dagen hebben elk een eigen genre en discipline:

  • donderdag vanaf 21u : pop / rock
  • vrijdag vanaf 21u : klassiek
  • zaterdag vanaf 21u: podium
  • zondag vanaf 17u: kids / jazz / wereld / literatuur

Themaweken

Daarnaast zijn er themaweken, zodat bepaalde hoogtepunten in het voorjaar ook via Podium 19 gevierd kunnen worden, zoals de Week van de Belgische Muziek, de Dag van de dans of het Klarafestival. Vanaf donderdag 28 januari staat Podium 19 in het teken van de themaweek Bach Academie.

Gedeeld podium

Naast content van de Kunstinstellingen staan er ook captaties van andere huizen op het menu. De komende weken zijn dat onder meer:

  • BAM! - Ultima Thule
  • Nordmann - Handelsbeurs
  • Geel Hesje - Nieuwstedelijk
  • Die Tote Stadt - De Munt

Uitzendschema

Bekijk via podium19.be het programmaschema vanaf 21 januari.

Partners

De zeven Vlaamse Kunstinstellingen (Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Kunstencentrum Voo?uit) namen het initiatief voor deze zender. Zij financieren de opnames zelf, met bijkomende steun van de Vlaamse Gemeenschap. Podium 19 wil echter veel breder de hele culturele sector betrekken, waarbij we ervan overtuigd zijn dat het initiatief iedereen ten goede komt. Het programma van Podium 19 wordt niet enkel ingevuld door de Vlaamse Kunstinstellingen. Een significant deel komt van andere professionele kunstenhuizen en gezelschappen, van over heel Vlaanderen.

VRT, UiTinVlaanderen / publiq, Proximus, Telenet, Orange Belgium en Sabam ondersteunen dit initiatief en sluiten zich aan als partners, zodat deze cultuurzender voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Uniek project

In vele ons omringende landen worden bijzondere maatregelen genomen om de cultuursector te ondersteunen. De verregaande samenwerking tussen cultuurhuizen, de openbare omroep en telecomoperatoren, ondersteund door de Vlaamse Overheid vanuit het kabinet van minister-president Jan Jambon, is echter uniek.

Dankzij Podium 19 kan het publiek opnieuw genieten van hoogwaardige producties, blijven de vele artiesten en ondersteunende teams aan het werk en kan de artistieke werking van de Vlaamse cultuurhuizen doorlopen.

www.podium19.be

Info concert