De naam van het ensemble is ontleend aan Vivaldi’s concerto da camera “del Gardellino”: het muzikaal portret van een virtuoze distelvink. In 1988 gingen hoboïst Marcel Ponseele en fluitist Jan De Winne van start met kamermuziekconcerten waarbij onder andere Marc Minkowski fagot speelde. Na enkele jaren van vooral kamermuziek spelen werden vanaf 1998 een vaste kern van vijf strijkers toegevoegd om op die manier een veel groter repertoire te ontsluiten.

In die jaren was Klara een stimulerende en projectondersteunende partner die het ensemble de kans gaf door te groeien. Met de structurele steun van de Vlaamse Gemeenschap werd il Gardellino vanaf 2000 een vaste waarde in het muzieklandschap, zowel in binnen- als buitenland. Inhoudelijk is het ensemble als een actieve vulkaan: altijd broeierig en borrelend, klaar voor een (artistieke) explosie. Il Gardellino voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken om deze muziek van alle tijden stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten klinken. Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld.

De bewondering voor het oeuvre van Johann Sebastian Bach vormt de spil van il Gardellino’s repertoire, maar het ensemble gaat de boeiende uitdaging aan, de muziek van ten onrechte minder bekende componisten uit te voeren wat blijkt uit de vele cd-opnames en concerten met muziek van Eichner, Graun, Fasch, Janitsch, Stölzel en recent ook Mysliveček. Het ensemble heeft een voorkeur voor uitvoeringen in een historische ruimte, waar de harmonische wisselwerking tussen muziek en architectuur een dialoog met het publiek doet ontstaan.

Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. De musici zijn toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek: Marcel Ponseele [hobo], Jan De Winne [traverso], Christophe Robert, Mayumi Hirasaki, Joanna Huszsca [viool], Kaat De Cock en Ingrid Bourgeois [altviool], Emmanuel Balssa en Ira Givol [cello], Frank Coppieters [contrabas], Kris Verhelst, Guy Penson en Bart Naessens [klavecimbel]. Het ensemble doet ook regelmatig een beroep op gerenommeerde solisten en werkt geregeld samen met Peter Van Heyghen als dirigent.

Il Gardellino geniet hoog aanzien zowel in eigen land als internationaal en het ensemble is aanwezig op de belangrijke muziekfestivals en podia in Europa (o.a. MA-Festival Brugge, Gent Festival van Vlaanderen, Festival Oude muziek Utrecht, Musica Sacra, Festival de Sablé, Festival de Saintes, festivals in Praag, Innsbruck, Berlijn, Regensburg, Leipzig, Barcelona, e.a.), maar ook in Australië, Azië, de Verenigde Staten, Centraal- en Zuid-Amerika, Israël en Rusland. Concertreizen worden vaak met masterclasses verbonden.

Il Gardellino kan terugblikken op een rijke discografie, opgenomen voor de labels Accent, Klara, Eufoda en Passacaille. Deze opnamen oogsten veel bijval bij pers en publiek en een groot aantal hiervan is door de internationale pers met prijzen als Diapason d’Or en Classica onderscheiden.