Joris legde zijn muzikale basis als violist en deed daarbij orkestervaring op in diverse orkesten als het Brussels Youth Orchestra. Na een wiskunde-opleiding legde hij zich toe op het zangersrepertoire en studeerde hij als bariton bij onder anderen Bernadette Degelin en Guy Joosten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als zanger volgde hij diverse masterclasses, onder andere bij John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann, en hij wordt vandaag gecoacht door Bart De Kegel.

Joris is een gegeerde dirigent en baritonsolist, zowel nationaal als internationaal, met optredens in New York, Zuid-Korea en bijna alle Europese landen. Hij studeerde af in juni 2004 af met de grootste onderscheiding in de opleiding koordirectie en volgde masterclasses als de Kurt Thomas Cursus Koor- en Orkestdirectie, waar hij onder meer werkte met de dirigenten Jos Van Veldhoven en Daniel Reuss. Hij werkt en werkte met diverse ensembles, zoals het Vlaams Radio Koor, Brussels Philharmonic, Choeur de Radio France, Wiener Kammerchor, Oslo Chorale Selskap en tal van andere ensembles. Sinds 2000 is hij artistiek leider van het Gents Universitair Koor (GUK) waar hij tal van concerten dirigeerde en successen boekte in binnen- en buitenland. Met dit koor staan regelmatig producties met orkest op het programma, zoals A Child Of Our Time van Tippett, Sunrise Mass van Ola Gjeilo en Sacred Concert van Duke Ellington. In 2015 behaalde Joris met het GUK een gouden medaille op de International Youth Music festival in Bratislava. Sinds 2010 is Joris ook medeoprichter en artistiek leider van het nieuwe, ambitieuze kamerkoor Koriolis. Gespecialiseerd in Romantisch en hedendaags repertoire brengt Koriolis steeds boeiende en niet-conventionele concerten. Het koor hecht veel belang aan hedendaagse muziek door heel wat nieuw geschreven werk te creëren.

Joris was Vocal Coach en mededirigent van BEVocal, het Belgisch Nationaal Jeugdkoor, van 2017 tot 2020. In 2019 richtte Joris een nieuw vocaal sextet op: Air For Six. Dit sextet, bestaande uit zes solisten, legt zich toe op romantisch en hedendaags repertoire, met een accent op nieuw geschreven werk. Joris is artistiek leider en zingt ook bariton in dit ensemble.

Als bariton beheerst Joris een ruim repertoire van Bach’s Passionen, Kantatas en Oratoria tot de grote romantische en klassieke oratoria en liedcycli. Joris wordt meer en meer gevraagd in romantisch en hedendaags repertoire, zoals bijvoorbeeld Mirror of Perfection van Richard Blackford, de Carmina Burana van Carl Orff en Lieder eines Fahrenden Gesellen van Gustav Mahler. Hij creëerde de laatste jaren ook werk van onder meer Bo Holten, Johan Duijck, Kris Oelbrandt en Jelle Tassyns. Opera en muziektheater zijn hem evenmin vreemd: zo zong hij bijvoorbeeld de rol van Zuniga in de opera Carmen van Bizet, speelde Joris de rol van Hans in Grietje de Heks, een kinderopera op muziek van Filip Martens, en was hij te horen in Vadermoord, een muziektheaterproductie van TG Vagevuur.

Sinds 2005 is Joris bariton bij het Vlaams Radiokoor. Daar creëerde hij als solist ook werk van Bo Holten en Johan Duijck, en werkte er mee aan tal van cd-, radio- en tv-opnamen.

Joris werkte ook al samen met het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra, Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss en Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijcken. Ook werkte hij met onder anderen Mariss Jansons, Bernard Haitink, Jos Van Immerseel, Marcus Creed, Kaspars Putnins, Paul Hillier, James Wood, James MacMillan en tal van andere grote koor- en orkestdirigenten.

Als coach werkt Joris vooral met koren en dirigenten die vanuit de vocaliteit willen bouwen aan hun repsctievelijk klankspectrum en dirigentenskills. Naast one-to-one coaching, werkt Joris graag met koren en ensembles in diverse samenstellingen en met dirigenten die hun directietechniek vocaal willen bijsturen.

www.jorisderder.be

concerten met Joris Derder