Wim Henderickx is componist, dirigent, percussionist en docent compositie. Hij componeerde kamermuziek, orkestwerken en opera’s en werd bekroond voor zijn werk in binnen- en buitenland. Sinds 1996 is hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant.

Wim Henderickx is een Vlaams componist. Hij studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Meer info op www.wimhenderickx.com

COMPOSITIES

Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. Hij schreef werken voor opera, muziektheater, orkest, koor, harmonieorkest en kamermuziek. Elektronica nemen vaak een belangrijke plaats in in zijn werk. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric Cycle. In opdracht van de Koningin Elisabethwedstrijd componeerde hij Canzone voor stem en piano, voor de halve finales in 2008. In 2016 ging Blossomings voor koor, trompet en elektronica in première in LSO St Luke's in Londen met de BBC Singers, Marco Blaauw (trompet) en Martyn Brabbins (dirigent). Requiem maakte hij voor Opera Ballet Vlaanderen in 2017 in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

ARTIEST IN RESIDENTIE

Hij is huiscomponist bij Muziektheater Transparant sinds 1996 en in 2013 werd Wim Henderickx artist in residence bij het Antwerp Symphony Orchestra.

FULL CDs

In 1999 verschenen de 3 RAGAS op CD met het Antwerp Symphony Orchestra (toen deFilharmonie) o.l.v. Grant Llewellyn. De CD Tejas & other Orchestral Works werd opgenomen met dit orkest o.l.v. Martyn Brabbins in 2011. De full CD’s Disappearing in Light (2011) en Triptych (2015) ontstonden in samenwerking met het HERMESensemble en Jorrit Tamminga (elektronica). In maart 2016 kreeg een dubbel CD met het Antwerp Symphony Orchestra een internationale release, met op de CD's Symphony No.1, Groove! en de solo- en orkestversie van Empty Mind I. In 2018 namen Boho Strings en dirigent David Ramael de Nostalgia CD op met vijf van Wim Henderickx zijn werken voor strijkorkest.

UITGEVERIJ

Zijn partituren worden uitgegeven bij Norsk Musikforlag in Oslo.

DOCEREN

Wim Henderickx doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is ook hoofddocent van de jaarlijkse SoundMine zomercompositiestage voor jonge componisten bij Musica in Neerpelt (BE).

PRIJZEN

Hij ontving de prijzen Vlaanderen-Quebec (1993) en Eugène Baie (1999). In 2002 werd hij Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, in 2006 volgde een nominatie voor de Vlaamse Cultuurprijzen en in 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Cultuurprijs in zijn geboortestad Lier ontvangen. In 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten.