Anna Thorvaldsdottir – Heyr þú oss himnum á (2005)
Veljo Tormis
– Ouverture n° 2
Sven-David Sandström
– Laudamus te
Daníel Bjarnason
– Processions I, II, III (2009)
Arvo Pärt
– In Principio I, II, III, IV, V

Emoties versus spiritualiteit, mens versus God: zijn het tegenstellingen, of net complementaire elementen in een inspirerende dialoog? Vele kunstenaars vinden in deze fundamentele contrasten de kiem voor hun artistieke zoektocht. En is het toeval, of is het omdat hemel en aarde elkaar er lijken aan te raken? Het Hoge Noorden blijkt in elk geval erg vruchtbare grond voor deze zoektocht.

Nog meer contrasten in het programma: tussen symfonische klanken en vocale intensiteit bijvoorbeeld. Of tussen de componisten, allemaal uit onze tijd maar elk met een heel eigen aanpak en visie op componeren. De ene teruggetrokken en individueel (zoals Pärt en Tormis), de andere binnen een collectief van gelijkgestemden (Bjarnason), maar allemaal zonder zich iets aan te trekken van een of ander dictaat van stijl.

De IJslandse Anna Thorvaldsdottir start met een gebed, daarna komt de Estse volksmuziek van Veljo Tormis – geworteld in de aarde van zijn geboorteland. Bjarnason haalt de schotten tussen de muziekgenres weg: met sprekende beelden en sterke emoties creëert hij zijn eigen muzikale wereld – met verve tot leven gebracht door pianist Víkingur Ólafsson. Sandström en Pärt keren terug naar het begin, en halen de hemel weer naar de aarde. Of hoe het allemaal begon: ‘In het begin was het Woord, het Woord was bij God, en het Woord was God’.

Anu Tali

De Estse Anu Tali hoort bij het clubje intrigerende jonge dirigenten van vandaag: een generatie artiesten die nieuwe frisse muzikale ideeën zoekt in de klassieke muziek. Sinds 2013 is ze muziekdirecteur van het Sarasota Orchestra in Florida, in 1997 richtte ze samen met haar tweelingzus Kadri het Nordic Symphony Orchestra op, dat met muziek de banden tussen Estland en Finland wil verbeteren.

Víkingur Ólafsson, piano

solist

Pianist Víkingur Ólafsson is de zoveelste muzikale sensatie uit IJsland. ‘Genres zijn hier niet zo verkaveld als elders. De ene avond speel je in een orkest en de volgende in een heavy metal band.’ Hij bracht intussen twee albums uit bij Deutsche Grammophon (Philip Glass Piano Works en Johann Sebastian Bach), en Gramophone noemde hem een 'breathtakingly brilliant pianist'.

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20