Het decor: een feeërieke zomeravond, een weelderige parktuin, een zachte bries. Het thema: sprookjes en mythes, verfijnd tot leven gewekt met kleurrijke en tot de verbeelding sprekende muziek. De protagonisten: Gabriel Fauré en Claude Debussy, meesters van de Franse elegantie en impressionistische taferelen.


Enkele decennia voor Debussy met zijn aanpak de muziekwereld zou veranderen, schilderde Fauré al delicate muzikale miniaturen. Zijn liefde voor kamermuziek en minutieus detailwerk leverde bijzondere parels op, die klinken als een intiem gesprek tussen de componist en zijn muze.

Die muze vond Fauré in sprookjes en mythes, in de natuur, in het oude Griekenland. Zoals La naissance de Vénus, zijn bijdrage voor de opening van het iconische Théâtre des Champs Elysées. Het bleef onbekend, in tegenstelling tot Pavane - dat echter zelden uitgevoerd wordt met de originele koorpartij. Pelléas et Mélisande trekt ons dieper de weelderige tuin in, maar Masques et Bergamasques trekt de galante danspartij weer op gang. Met de cantate La Damoiselle élue sluit Debussy geraffineerd en charmant de poorten.

Programma

Gabriel Fauré
La naissance de Vénus, op. 29 (1882)
Pavane, op. 50 (1887)
Pelléas et Mélisande, op. 80 (1898)
Masques et Bergamasques, op. 112 (1919)

Claude Debussy
La Damoiselle élue, L. 62 (1888)

ontdek de muziek van dit concert:

ontdek meer

Podcast: Symfotrip

Host Jasper Croonen gaat samen met een gast op pad in de muziek. Deze aflevering ontdekt grafisch vormgever Joris Kritis het symbolistische Pelléas et Mélisane van Gabriel Fauré.

beluister podast

praktisch

🎙️ EXTRA
inleiding om 19:30

🎫 TICKETS
€41 > €5

📍 FLAGEY
Heilig-Kruisplein | 1050 Brussel

bereikbaarheid

koop tickets