Programma

César Franck – Rédemption
Gabriël Fauré – Requiem

Playlist

inleiding

Het Vlaams Radio Koor voerde het prachtige Requiem van Fauré de voorbije jaren al zo vaak uit, steeds met chef-dirigent Hervé Niquet, dat het intussen deel geworden is van hun DNA.

Fauré componeerde dit fascinerende werk eerst in een intieme versie voor koor, orgel en klein orkest. Hij wilde te allen prijze vermijden dat zijn Requiem te dramatisch klonk, en zorgde voor een optimistische toon in het werk. Later zei hij: ‘Er was geen concrete aanleiding voor het componeren van mijn Requiem — het was voor mijn plezier, als ik dat zo mag zeggen!’.

De hoopvolle toon van het werk frappeerde zijn tijdgenoten. Volgens Fauré noemde iemand zijn Requiem terecht een ‘slaaplied van de dood’ – de dood als de overlevering aan het paradijselijke geluk in het hiernamaals.

Hoe anders is Rédemption van de Luikenaar César Franck. Dit vocale fresco met een Wagneriaans elan beschrijft het genadeloze gevecht tussen materialisme en spiritualiteit, met als uiteindelijk overwinnaar het woord van Christus de verlosser.

artiesten

Hervé Niquet

dirigent

Hervé Niquet is chef-dirigent bij het Vlaams Radio Koor en vaste gast-dirigent van Brussels Philharmonic. De zoektocht naar onbekende parels in het repertoire is de rode draad doorheen zijn carrière.

lees de biografie

Jonathan McGovern, bariton

Marie-Claude Chappuis, mezzosopraan

Orchestre Philharmonique Royal de Liège

praktische info

Tickets

vanaf €9

locatie

concert

Boulevard Piercot 25-27, 4000 Liège | +32 4 220 00 00

ticketshop

> online
www.oprl.be


> balie
OPRL

meer van dit