Gertrude Van de Perre, collectiemedewerker bij Muntpunt, stelde deze fijne leeslijst samen:

"Ik ben beland bij boeken over muziek, maar even goed bij een werk over muziek en het brein, wiskundefilosofie, poëzie en een roman van Jeroen Brouwers. Ze bewijzen dat Bach niet alleen in de muziekwereld beschouwd wordt als een summum van menselijk scheppingsvermogen. Of zoals een vriend ooit zei: Bach, dat is eten en drinken."

👉 ontdek deze boeken en veel meer op muntpunt.be

Bach: muziek als een wenk van de hemel
John Eliot Gardiner

Eliot Gardiner, topdirigent & pionier in de historische of authentieke uitvoeringspraktijk, bundelde zijn fenomenale kennis van de muziek van Johann Sebastian Bach in een volumineus portret van de componist.

Alles begint bij Bach: wat je moet weten over klassieke muziek
Merlijn Kerkhof
Geen complete muziekgeschiedenis, maar een boek van iemand die zijn onbegrensde liefde voor muziek met passie wil overbrengen. Een toegankelijk en vermakelijk begin van een muzikale ontdekkingstocht.

Musicofilia: verhalen over muziek en het brein
Oliver Sacks

Over de psychologische en neurologische werking van muziek, door top-neuroloog Oliver Sacks die poneert dat de mens niet alleen door zijn taalvermogen maar even goed door zijn muzikaliteit uniek is.

Gödel, Escher, Bach: een eeuwige gouden band
Douglas R. Hofstadter
Speels overzicht van de moderne wiskunde.

Was alles maar Bach: 46 gedichten over Johann Sebastian

René Smeets (samensteller)
Anne Van Herreweghen (illustrator)
Een pleiade aan auteurs raakte geïnspireerd, ontroerd en getroost door de goddelijke gaafheid van de composities van Bach. Deze bloemlezing bundelt een selectie.

Zomervlucht

Jeroen Brouwers
Een roman vol muzikale motieven, zoals de fuga, door grootmeester Jeroen Brouwers.