450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden, en inspireert hij vele volgende generaties.

Tekst en muziek vertellen in deze productie een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn.


Iets meer dan 450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II (16de eeuw) in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige oorlog in.

Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door. Goethe en Beethoven schreven hun Egmont.

Met felle spots op de geschiedenis werpt ook deze ‘Egmont’ een kritisch licht op onze eigen tijd. Net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden. Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon maar schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot Keizer en de verworven vrijheden van de Franse revolutie weer inperkte. Met Egmont viert Beethoven het vrije individu.

Programma

Jan Decleir & Roy Aernouts
spel

I SOLISTI & Vlaams Radiokoor
ensembles

Het Banket ism Francis Pollet
concept

Brechtje Louwaard & Tristan Versteven
tekst en regie

Ludwig van Beethoven & Alain Craens
muziek

EGMONT is een productie van Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor