De Groote Oorlog blijft, ook 100 jaar na het einde, in het geheugen van de mensheid gegrift. Om de gruwel een plaats te geven, maar ook om soldaten aan te moedigen of het thuisfront hoop te geven: muziek blijft de meest krachtige balsem op de gekwetste ziel.

In dit programma worden verschillende componisten en werken rond WOI achter elkaar geplaatst, als hoofdstukken van een boek of scènes in een film.


Zo schreef Lili Boulanger in 1914, onwetend van wat er nog zou volgen, een boeddhistisch gebed voor de gehele mensheid. Maar het mocht niet baten: daar komt Holsts Mars al, God van de oorlog. Soldaten worden aangemoedigd met liederen en zelfs een compositie van Debussy om de dappere Belgen, die even de Duitse overmacht konden tegenhouden, te steunen.

Oorlog is jammer genoeg van alle tijden, en ook vandaag moeten mensen hun thuis achterlaten en op de vlucht staan voor zinloos geweld. Jeroen D’hoe componeerde in 2017 een liedcyclus op tekst van Stefan Hertmans, met de vluchtelingen van toen en nu voor ogen. Eén ding is duidelijk: oorlog is lijden, oorlog is waanzin, oorlog is afzien… Wat rest is een klaaglied voor de gesneuvelden, met een sprankeltje hoop op een betere toekomst.

Programma

Lili Boulanger – Vieille prière bouddhique (Prière quotidienne pour tout l'univers)
Gustav Holst –The Planets, op. 32: I. Mars, the Bringer of War
George Michael Cohan – Over There (arr. D. Capelletti)
Sir Edward Elgar – Le drapeau belge, op. 79
Sir Charles Hubert Parry – Songs of Farewell: IV. There Is an Old Belief
Claude Debussy – Berceuse Héroique
Jeroen D’hoe – Songs for the Crossing: II. On the Run
Nicolas De Cock – In Flanders Fields
Traditional – Danny Boy (arr. D. Capelletti)
Max Reger – Drei Motetten, op. 110 ‘O Tod, Wie Bitter Bist Du’
Sir Edward Elgar – The Spirit of England, op. 80: III. For the Fallen

praktisch

koop tickets