Programma

Lili Boulanger – Vieille prière bouddhique (Prière quotidienne pour tout l'univers)
Gustav Holst –The Planets, op. 32: I. Mars, the Bringer of War
George Michael Cohan – Over There (arr. D. Capelletti)
Sir Edward Elgar – Le drapeau belge, op. 79
Sir Charles Hubert Parry – Songs of Farewell: IV. There Is an Old Belief
Claude Debussy – Berceuse Héroique
Jeroen D’hoe – Songs for the Crossing: II. On the Run
Nicolas De Cock – In Flanders Fields
Traditional – Danny Boy (arr. D. Capelletti)
Max Reger – Drei Motetten, op. 110 ‘O Tod, Wie Bitter Bist Du’
Sir Edward Elgar – The Spirit of England, op. 80: III. For the Fallen

Playlist

inleiding

De Groote Oorlog blijft, ook 100 jaar na het einde, in het geheugen van de mensheid gegrift. Om de gruwel een plaats te geven, maar ook om soldaten aan te moedigen of het thuisfront hoop te geven: muziek blijft de meest krachtige balsem op de gekwetste ziel.

In dit programma worden verschillende componisten en werken rond WOI achter elkaar geplaatst, als hoofdstukken van een boek of scènes in een film.

Zo schreef Lili Boulanger in 1914, onwetend van wat er nog zou volgen, een boeddhistisch gebed voor de gehele mensheid. Maar het mocht niet baten: daar komt Holsts Mars al, God van de oorlog. Soldaten worden aangemoedigd met liederen en zelfs een compositie van Debussy om de dappere Belgen, die even de Duitse overmacht konden tegenhouden, te steunen.

Oorlog is jammer genoeg van alle tijden, en ook vandaag moeten mensen hun thuis achterlaten en op de vlucht staan voor zinloos geweld. Jeroen D’hoe componeerde in 2017 een liedcyclus op tekst van Stefan Hertmans, met de vluchtelingen van toen en nu voor ogen. Eén ding is duidelijk: oorlog is lijden, oorlog is waanzin, oorlog is afzien… Wat rest is een klaaglied voor de gesneuvelden, met een sprankeltje hoop op een betere toekomst.

artiesten

Florian Helgath

dirigent

Florian Helgath is sinds 2011 artistiek directeur van ChorWerk Ruhr en sinds seizoen 2017-19 artistiek directeur van de Zürcher Sing-Akademie. Eerder was hij dirigent van het Deens Omroepkoor (2009-2015) en artistiek leider van het ViaNova Chor München (2008-2016), waar hij vele wereldpremières dirigeerde.

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

Hanne Roos, sopraan

solist

De Belgische sopraan Hanne Roos studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent bij Erika Pauwels. Ze sloot haar master studies cum laude af bij Gidon Saks, Evelyn Bohen en Mireille Capelle.

Ondertussen soleert Hanne Roos aan belangrijke operahuizen.

Ivan Goossens, tenor

solist

Ivan Goossens is sinds 1994 vast verbonden aan het Vlaams Radio Koor.
Solistisch concerteerde hij in heel België, in Nederland, Frankrijk, Engeland, Hongarije en Mexico, met een repertoire dat gaat van de middeleeuwse tot de hedendaagse muziek, inclusief opera en musical.

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)

meer van dit