Programma

James MacMillan - Seven Last Words from the Cross
Kurt Weill - Die sieben Todsünden

Playlist

inleiding

Kurt Weill schreef een overdreven sentimentele en tegelijk humoristische score, en gooit zowel de populaire als de gevestigde muziekvormen in de strijd. De schitterende liederen, tegelijk oprecht en sarcastisch, typeren de chaos van de vooroorlogse jaren. Ute Lemper is het icoon dat Weills wereld als geen ander neerzet en levend houdt.

In het Duitsland van de Weimar Republiek componeert Kurt Weill muziek in dienst van sociale en politieke bewustwording, vaak samen met de controversiële dichter Bertolt Brecht. Ook voor Die sieben Todsünden schrijft Brecht het libretto, een pure aanklacht tegen het kapitalisme vertaald in de avonturen van het hoofdpersonage Anna. Het meisje uit Louisiana wordt op pad gestuurd om geld te zoeken, maar wordt op elke plek waar ze komt geconfronteerd met een van de zeven doodzonden. De emotionele Anna wil telkens aan de verleiding toegeven, maar de praktische Anna houdt het hoofd koel en gaat verder – met uiteindelijk succes.

Even indrukwekkend, en algemeen beschouwd als een van MacMillans meesterwerken, is Seven Last Words from the Cross. Zowel voor de uitvoerders als voor het publiek is deze cantate, waarin we Christus’ laatste woorden volgen, een diepe emotionele ervaring. Bij elk woord van de gekruisigde staat MacMillan stil, en zindert zijn eigen diepe geloof door in de complexe en rijke partituur – maar ook in de stiltes die hij laat.

artiesten

HK Gruber

dirigent

Ute Lemper, sopraan

solist

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be


> ticketshop
Flagey