Eén van de grootste klassiekers ter wereld. Een imposant werk dat een donker fluwelen universum creëert, meteen naar de keel grijpt en zelfs de hevigste hardrock-fan stil weet te krijgen. Een werk omringd door vraagtekens, discussies en geheimen. Het Requiem van Mozart.


Ironisch genoeg schreef Mozart zijn alom geprezen Requiem vanuit zijn eigen sterfbed. Een ziekte die sinds zijn jeugd aan zijn gezondheid vrat, werd hem op 5 december 1791 uiteindelijk fataal.

Mozarts vroegtijdige overlijden, en het feit dat uitgerekend een Requiem zijn laatste compositie was, zette een eindeloze reeks wilde speculaties in gang over zijn doodsoorzaak. Uiteindelijk bleken die niet meer dan muziekhistorische uitschuivers, maar de stortvloed aan petites histoires verstevigde de centrale plaats van Mozarts Requiem binnen het vocale repertoire.

Wat de boulevardpers er ook van maakte, deze muzikale weerspiegeling van ziekte en wanhoop, drang naar verlossing en uiteindelijke berusting behoort ook vandaag nog tot het meest ontroerende ooit geschreven.

Programma

Arvo Pärt
Cantus in Memoriam of Benjamin Britten

Wolfgang Amadeus Mozart
Requiem in d, KV 626

solisten:
Hélène Carpentier
sopraan
Floriane Hasler
mezzosopraan
Jonathan Abernethy
tenor
Gerard Farreras
bas

_____
lees de toelichting bij dit programma

met de steun van Beside Tax Shelter en de Belgische Taxshelter

ontdek meer

podcast: Mozart Requiem

Bart Van Reyn neemt Sander De Keere en de luisteraar mee in het donkerfluwelen universum van deze klassieker, omsluierd door mysteries en vraagtekens.

beluister de podcast

symfomania! DIY

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van de muziek van Mozart! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download de fiches

het requiem

Het Nederlandse NPO Radio 4 zorgt voor een snelle introductie tot Mozarts Requiem.

lees meer

tekst & vertaling

Lees mee met de teksten van het Requiem, vertaald naar het Nederlands en het Frans.

download gezongen tekst

het mysterie van het Requiem

Sander De Keere maakte in 2018 deze video voor Iedereen Klassiek, waarin hij het mysterie van Mozarts Requiem probeert te ontrafelen...

bekijk de clip

praktisch

🎫 TICKETS
€95 > €11

📍 ABBATIALE SAINT-ROBERT, LA CHAISE-DIEU
Abbatiale Saint Robert, 43160 La Chaise-Dieu, Frankrijk

koop tickets