Guillaume Connesson - Maslenitsa (2012)
Sergei Prokofiev - Vioolconcerto nr. 1, op. 19
Maurice Ravel
- Daphnis et Chloé

Toen Sergei Diaghilev in 1909 aan de jonge maar veelbelovende Maurice Ravel vroeg om een nieuw werk te schrijven voor zijn Ballets Russes, koos die voor een Grieks liefdesverhaal: Daphnis en Chloé.

Ravel werkte bijna 3 jaar aan wat hij zelf een ‘symphonie choréographique’ noemde. Na de première herwerkte hij zijn werk tot de tweede suite, die opent met het bekende ‘Lever du jour’. De scène waarin de twee geliefden elkaar bij zonsopgang terugvinden, is één van de meest poëtische muzikale weergaves van een natuurtafereel: het ritselen van het hout gaat over in vogelgeluiden, die op hun beurt overvloeien in een hartstochtelijke melodie.

De aanpak van Ravel, het laten primeren van kleur en sfeer, stootte op wat onbegrip en tegenstand – maar Stravinsky was fan: “Het is niet alleen Ravels beste werk, maar ook één van de mooiste kunstwerken uit de Franse muziek”.

Stéphane Denève

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

James Ehnes, viool

solist

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20