Programma

Joseph Haydn – Il mondo della luna, Hob. 28/7 (overture)
Ludwig van Beethoven – Klavierkonzert Nr. 1 in C-Dur, op. 15
Joseph Haydn – Schöpfungsmesse in B-Dur, Hob. 22/13

Playlist

inleiding

Beethoven maakte zijn entree als componist in het iconische Wenen met onder meer zijn Eerste Pianoconcerto. Tijdens de première in 1795 zat hij zelf aan het klavier, niet alleen omdat hij toen al naam had gemaakt als pianovirtuoos, maar ook omdat zijn composities voor collega-pianisten technisch te moeilijk bleken.

Het feestelijke werk toont nog heel duidelijk de invloed van Mozart en Haydn, maar de persoonlijkheid van de wilde haardos sprankelt toch al door de conventies heen.

In de 18de eeuw sloeg het science-fiction verhaal Il mondo della luna erg aan, maar toch bleef Haydns opera na de eerste uitvoering onder het stof liggen. Anders verging het zijn vele missen, waarvan deze Schöpfungsmesse de voorlaatste was. De schande om zijn recycleren van een duet uit Die Schöpfung is intussen al lang vergeten – wat blijft is de heldere, uitbundige klank van de grootmeester die Haydn altijd zal blijven.

artiesten

Hervé Niquet

dirigent

Hervé Niquet is chef-dirigent bij het Vlaams Radio Koor en vaste gast-dirigent van Brussels Philharmonic. De zoektocht naar onbekende parels in het repertoire is de rode draad doorheen zijn carrière.

lees de biografie

Martin Helmchen, piano

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €22

locatie

concert

Concertgebouw - ’t Zand 34, 8000 Brugge | +32 70 22 12 12

ticketshop

> online
www.concertgebouw.be


> balie
In&Uit Brugge

(’t Zand 34, 8000 Brugge -
openingsuren)

meer van dit