Programma

Ralph Vaughan Williams – Serenade to Music
Guillaume Connesson – Concerto pour violon (2018) (wereldcreatie)
Igor Stravinsky – Le roi des étoiles
Igor Stravinsky – Le sacre du printemps

Playlist

inleiding

Meer dan 100 jaar is Stravinsky’s Le sacre du printemps intussen – maar het meesterwerk dat de muziekgeschiedenis voorgoed veranderde heeft nog niets aan kracht ingeboet. Waar de onvoorspelbare, ritmische muziek en de woeste balletscènes in 1913 nog een schokgolf van afschuw door het Parijse publiek joegen, zorgt ‘Le Sacre’ vandaag voor een onvergetelijke muzikale ervaring – zowel op het podium als in de zaal.

Dat Brussels Philharmonic Stravinsky zo vaak op het programma heeft staan is trouwens geen toeval: vanaf de beginjaren van zijn voorganger, het Groot Symfonie Orkest van de N.I.R, had het orkest een speciale band met de componist. Niet alleen dirigeerde Stravinsky het orkest en was zijn werk vast repertoire in Brussel, in 1939 bracht het orkest samen met het koor de wereldpremière van de cantate Le roi des étoiles, een compositie uit 1912. Ravel trachtte die eerder in Parijs te laten uitvoeren – maar hij vond geen orkest wegens ‘te moeilijk’…

Brussels Philharmonic is altijd synoniem gebleven voor het uitvoeren van nieuwe symfonische muziek. 80 jaar na de creatie van Stravinsky is dat het gloednieuwe Vioolconcerto van Guillaume Connesson. Wellicht minder controversieel dan Stravinsky, maar minstens zo intens en beklijvend…

artiesten

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

Renaud Capuçon, viool

solist

Renaud Capuçon behoort tot de topklasse van violisten. In zijn biografie stapelen de orkesten met wereldfaam zich op, net als de ronkende namen van andere solisten waarmee hij kamermuziek brengt. Renaud speelt op de Guarneri del Gesù “Panette” (1737) die eerder eigendom was van Isaac Stern.

lees de biografie

Brussels Philharmonic

orkest

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. De historische thuishaven is Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4.

lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €22

locatie

concert

Concertgebouw - ’t Zand 34, 8000 Brugge | +32 70 22 12 12

ticketshop

> online
www.concertgebouw.be


> balie
In&Uit Brugge

(’t Zand 34, 8000 Brugge -
openingsuren)

meer van dit