Met zijn Music for 18 Musicians componeerde Steve Reich in 1976 een minimalistisch meesterwerk. Slechts elf akkoorden had hij nodig om een pulserende en bezwerende partituur samen te stellen waarin alles altijd een tikkeltje anders terugkeert.

Muzikanten van het Vlaams Radiokoor, Brussels Philharmonic en Ictus nemen je mee op een prikkelende ontdekkingsreis langs subtiel verschuivende texturen, klanken en ritmes. Het kan niet van elke herhaling op televisie gezegd worden: Reichs repetitieve muziek verveelt nooit.


Music for 18 Musicians blijft ook bijna vijftig jaar na zijn creatie een ongeëvenaard meesterwerk van Steve Reich. Dit robuuste, avondvullende werk brengt zes slagwerkers, vier piano's, viool, cello, twee klarinetten en een kwartet van vrouwenstemmen samen op één podium. Alles wordt versterkt. Het hele werk is gebaseerd op een "ritmisch knipperen", zo snel als een stroboscoop. Hierboven worden golvende harmonieën geplaatst - aangedreven door de klarinetten en de strijkers - en scat, vocale improvisaties van de vier vrouwenstemmen. Het werk verandert langzaam, als in een droom: de texturen verschuiven als wolken, en leiden de luisteraar van een meditatieve beleving naar een ritmische trance.

Music For 18 Musicians is ook robuust in zijn compositie: elf akkoorden, die worden geïntroduceerd aan het begin van het werk, worden vervolgens uitgebreid verkend en ontwikkeld in de elf secties van het werk. Reich verwijst hiermee naar de muziek van Pérotin, de eerste grote meester van de westerse polyfone kunst ("Ecole de Notre-Dame", Parijs, 12e eeuw).

Dit is de triomf van het minimalisme. Niets wordt verborgen, alle kaarten worden op tafel gelegd. De ritmes, de harmonieën en de processen die ze transformeren: alles is transparant. En toch geeft de compositie niet al zijn geheimen prijs. Reich weet als geen ander hoe de verandering van slechts één noot in de harmonie klinkt als een ingrijpende modulatie, en de toevoeging van maar een enkel instrument als een gebeurtenis van ongekende kracht.

Music for 18 Musicians werd bij zijn premère in 1976 lovend onthaald, gelijkwaardig aan de opera Einstein on the Beach van Philip Glass. Sinds dat jaar heeft het minimalisme zich definitief een plaats weten veroveren op de grote podia.

Programma

Walden Festival is een initiatief van de makers van Klarafestival. Het concept? Genieten van muziek in al haar diversiteit, op verschillende podia in en rond het Brusselse Leopoldpark, het groene hart van de Europese wijk. Verwacht je aan een avontuurlijk zomerfestival voor jong en oud!

> meer info op www.waldenfestival.be

ontdek meer

Composer’s note

“Er is meer harmonische beweging in de eerste 5 minuten van Music for 18 Musicians dan in enig ander volledig werk van mij tot nu toe.” Lees de composer’s note van Steve Reich.

lees

Reich 360°

Van muziek als gradueel proces tot Steve Reich als reporter-componist: vijf thema's belichten elk een andere kleurtoon in het fascinerende en veelzijdige oeuvre van een onmiskenbaar boegbeeld van het Amerikaans minimalisme. Neem een duik in deze virtuele bibliotheek van MATRIX, centrum voor nieuwe muziek. Klik, lees, luister en absorbeer!

ontdek meer

De wereld rond met Reich

Van Afrikaanse percussie, Indonesische gamelan tot Hebreeuwse cantillatie: ontdek het in de muziek van Steve Reich met de longread van Rebecca Diependaele.

lees

Podcast: Steve Reich & Perotinus

Steve Reich herinnert zich nog de eerste keer dat hij muziek van de 12de-eeuwse Perotinus luisterde, zonder wiens invloed sommige van zijn werken “nooit zouden zijn ontstaan”.

beluister podcast

Artikel Alex Ross

“De grootheid van Steve Reich staat vast. Zijn reputatie als een van de voornaamste grondleggers van de hedendaagse muziek staat min of meer in steen gebeiteld.” Lees het artikel van Alex Ross.

lees (EN)

praktisch

Dit concert gaat door op locatie Museum, het hoofdpodium van Walden Festival: de tuin naast het Museum voor Natuurwetenschappen. > meer info

Als evenement voor de hele familie is Walden Festival toegankelijk voor iedereen. Tickets voor kinderen onder de 16 jaar zijn gratis. > meer info

koop tickets