Met A Day in Kyiv laat het Vlaams Radiokoor de rijke traditie van Oekraïense muziek weerklinken. Want ook in tijden van oorlog, blijft cultuur verbinden. Maar ook de Oekraïense filmwereld kent een periode van grote creatieve bloei. Met verhalen die niet noodzakelijk reflecteren over de grote veranderingen op het thuisfront. Van een wonderlijke animatieparel tot een comedy met president Zelensky als… president.

ontdek hieronder de verrassende selectie van filmjournalist Robin Broos bij A Day in Kyiv

Mavka: The Forest Song (2023)

Regie: Oleh Malamuzh, Oleksandra Ruban

Deze tekenfilm liet acht jaar op zich wachten, maar het was het wachten waard. Mavka is gebaseerd op het toneelstuk The Forest Song van dichteres Lesya Ukrainka, en haalt inspiratie uit de Oekraïense volksmythologie. Dankzij meesterlijke computeranimatie komen de prachtige landschappen en wonderlijke wezens helemaal tot hun recht. Hoofdpersonage is het jonge meisje Mavka, beschermer van het Woud. Het is haar taak om de grootste vijand buiten het Woud te houden: de mens. Qua beeldspraak voor de huidige stand van zaken kan dat tellen.

kijk op Google Play
kijk op Prime Video
kijk op Apple TV
in de bioscoop: Cinema ZED (Leuven, oktober 2023)

Plemya / The Tribe (2014)

Regie: Myroslav Slaboshpytskiy

Deze film is integraal gedraaid in gebarentaal. Dus zonder gesproken dialogen, maar ook zonder ondertitels. Sergej is een dove tiener en komt terecht in een gespecialiseerde kostschool. Als nieuweling belandt hij in de brutale wereld van de georganiseerde misdaad. Naarmate hij mee participeert aan enkele overvallen, krijgt hij steeds meer aanzien. Maar dan ontmoet hij Anna - het liefje van de bendeleider - en breekt hij alle ongeschreven wetten van de groep. Een cinematografisch gewaagd, maar geslaagd experiment.

kijk op Sooner

Home Games (2018)

Regie: Alisa Kovalenko

Deze documentaire richt een voetbalseizoen lang de lens op de twintigjarige Alina. De jongevrouw groeit op in armoede in de rand van Kiev, maar ziet haar kans om gered te worden door de sport. Zo wordt ze al snel gescout en kan ze aansluiten bij het Oekraïense nationale team. Alleen, dan daagt het leven haar opnieuw uit. Haar moeder sterft en laat nog twee jonge zonen en dochters achter. Alina moet kiezen: voetbal of familie.

kijk op Netflix

Evge / Homeward (2019)

Regie: Nariman Aliev

Nadat hij zijn oudste zoon verliest in de oorlog, moet Mustafa het dode lichaam zien over te brengen naar zijn thuisland: de Krim. Het is een lange en uitdagende pelgrimstocht waarin Mustafa niet alleen talloze problemen moet tackelen, maar ook het contact met zijn jongste zoon wil herstellen. Beiden zijn immers uit elkaar gegroeid. Vader is een Krim-Tataar en moslim, zijn zoon heeft zich als student gevestigd in Kiev en is geassimileerd met het leven in de stad. Al gauw botsen ze in hun tegengestelde visies op religie, traditie en identiteit.

kijk op Sooner

Donbass (2018)

Regie: Sergei Loznitsa

Donbass vertelt een user generated verhaal. Het is gebaseerd op dertien YouTube video’s - gemaakt met mobiele telefoons - door inwoners van Oost-Oekraïne. Regisseur Sergei Loznitsa is een van de voornaamste Oekraïense cineasten van vandaag. Hij koos de verhalen uit en liet ze naspelen door professionele acteurs, maar ook door gewone inwoners uit de regio. Het resultaat is een absurde raamvertelling, een gitzwarte komedie over het dagelijkse leven in de separatistengebieden van Donetsk en Loehansk. Goed voor de prijs voor Beste Regie in het prestigieuze Cannes-programma Un Certain Regard.

kijk op Sooner
kijk op Apple TV

Atlantis (2019)

Regie: Valentyn Vasyanovych

In 2025 is de Oekraïne-Rusland oorlog eindelijk ten einde. Althans volgens deze griezelig vooruitziende film. Oost-Oekraïne is platgebombardeerd en haast onleefbaar geworden. Voormalig soldaat Sergej leeft geïsoleerd en lijdt onder een posttraumatische stressstoornis. Maar dan kruisen twee vrijwilligers zijn pad, die zich inzetten om de lichamen van gevallen soldaten te bergen. En Sergej biedt spontaan zijn hulp aan. Want wanneer een toekomst ondenkbaar lijkt, moet het verleden eerst nog een plaats krijgen. Te bekijken op Mubi.

lees meer op Mubi

Sluga naroda / Servant of the People (2017)

Regie: Aleksey Adolfovitsj Kirjusjtsjenko

De huidige Oekraïense president Volodymyr Zelensky begint zijn carrière als komiek, acteur en auteur. Zo is hij de Oekraïense dubstem van het beertje in beide films van Paddington. In 2015 neemt hij een rol op in de satirische tv-reeks Servant of the People, waarin corruptie en slecht overheidsmanagement wordene bekritiseerd. Zelensky speelt er Wassil Holoborodko, een geschiedenisleraar die het - profetisch - tot president schopt. Een keuze die zonder zonder de Russische invasie allicht niet was gemaakt. Zowel de drie seizoenen van de reeks als de gelijknamige spin-off film uit 2017 zijn te bekijken op Netflix.

kijk op Netflix

Info concert