De van origine Noorse artiest woont al jaren in Amerika, en het is misschien wel zijn geadopteerde thuisland dat de grootste invloed heeft op zijn karakteristieke klankwereld, vaak omschreven als filmisch en evocatief, met een weelderige, harmonieuze sound.

Ola Gjeilo is een van de meest uitgevoerde componisten de koorwereld. Als volleerd pianist zijn improvisaties op zijn eigen gepubliceerde koorwerken een handelsmerk geworden van zijn samenwerkingen op het podium. De van origine Noorse artiest woont al jaren in Amerika, en het is misschien wel zijn geadopteerde thuisland dat de grootste invloed heeft op zijn karakteristieke klankwereld, vaak omschreven als filmisch en evocatief, met een weelderige, harmonieuze sound.

Ola groeide op in een eclectisch muzikaal nest van klassiek, jazz, pop en folk. Deze ruime blik verweefde hij in zijn klassieke compositie opleiding aan de Juilliard School, het Royal College of Music in Londen, en vandaag de dag als freelance componist in New York. Hij is in het bijzonder geïnspireerd door de improvisatiekunst van filmcomponist Thomas Newman, jazzlegendes Keith Jarrett en Pat Metheny, glasartiest Dale Chihuly en architect Frank Gehry.

Hij bracht verschillende albums uit, onder andere de bestseller Ola Gjeilo and Winter Songs (Decca) met Tenebrae, Voces8 en Choir of Royal Holloway; en twee piano albums op het label 2L: Stone Rose en Piano Improvisations. Alle vier de opnames zijn beschikbaar op Spotify, iTunes, Amazon, en alle grote platformen.

In 2015 voerde het Choir of King’s College Cambridge zijn werk Serenity (O Magnum Mysterium) uit tijdens het jaarlijkse BBC tv-programma Christmas Eve Service. Momenteel is Ola composer-in-residence bij DCINY en Albany Pro Musica. Zijn muziek wordt uigegeven door Walton Music en Boosey & Hawkes.

concerten met Ola Gjeilo, piano