Programma

Ola Gjeilo – Days of Beauty
Herbert Howells – Requiem
David Lang – Death Speaks
Ola Gjeilo – The Crossing; Across the Vast, Eternal Sky; The Spheres, "Kyrie eleison"; Ubi Caritas; The Ground, "Pleni sunt caeli et terra gloria tua"

Playlist

inleiding

De Dood, onvermijdelijk verbonden met het leven. Geen groter mysterie ook, waar naar gekeken wordt met angst, ontzag, berusting, verlangen. Maar de grote vraag kan niemand beantwoorden: wat wacht ons na de dood?

Hemel of hel, een complexe onderwereld of een zoet paradijs: de voorstellingen rond wat er na de dood volgt hebben vaak een bepalende invloed op hoe we ons leven leiden. Antwoorden zoeken we zelf, om het verlies van dierbaren een plaats te geven en hen dat leven na de dood op onze eigen manier te geven. En heel vaak vinden we die troost in muziek.

Het verlies van een kind is wreed, ongenadig, rauw. De vele zonen die sneuvelden als soldaat in WOI grepen Herbert Howells erg aan, maar toch straalt zijn Requiem vooral hoop uit. Wrange speling van het lot: enkele jaren later verloor hij zijn eigen zoon aan polio.

De dood die een geruststellende stem krijgt is wat de Amerikaanse componist en Pulitzer-prijswinnaar David Lang inspireerde. Hij boetseerde vijf liedteksten uit Schuberts imposante liedoeuvre tot de aangrijpende cyclus Death Speaks. “Dood is bij Schubert geen plek of toestand, maar een metafoor, een personage in een drama dat ons in onze eigen taal vertelt wat te verwachten in het hiernamaals,” zei Lang er zelf over.

artiesten

Stephen Layton

“Layton’s performances inspire the soul as they break the heart with their intense beauty.” (American Record Guide)

lees de biografie

Ola Gjeilo, piano

De van origine Noorse artiest woont al jaren in Amerika, en het is misschien wel zijn geadopteerde thuisland dat de grootste invloed heeft op zijn karakteristieke klankwereld, vaak omschreven als filmisch en evocatief, met een weelderige, harmonieuze sound.

lees de biografie

Inge Spinette, piano

“… and Inge Spinette gracefully captures the play of light...” (BBC Music Magazine)

lees de biografie

Lore Binon, sopraan

"Twee stembanden in m’n lichaam, dat is mijn instrument. Ik ben mijn klankkast: een fascinerende gedachte. De muziek en de tekst bepalen kleur en emotie."

lees de biografie

Solisten Brussels Philharmonic

ensemble

Onder de naam Solisten Brussels Philharmonic komen de individuele musici van Brussels Philharmonic samen in kleinere en uiteenlopende bezettingen, om een erg divers repertoire te brengen in samenwerking met het Vlaams Radiokoor en Brussels Philharmonic, met Belgische en buitenlandse artiesten en voor zowel privé initiatieven als culturele organisatoren zoals het Festival van Vlaanderen.

praktische info

Tickets

vanaf ‪€11,50

locatie

concert

Concertgebouw - ’t Zand 34, 8000 Brugge | +32 70 22 12 12

ticketshop

> online
www.concertgebouw.be


> balie
In&Uit Brugge

(’t Zand 34, 8000 Brugge -
openingsuren)

meer van dit