O Fortuna!

Classical kitsch, guilty pleasure of magistrale klassieker? De meningen over Carl Orffs wereldberoemde Carmina Burana zijn verdeeld - maar over één ding zijn voor- en tegenstanders het eens: het is een meeslepend werk dat niemand onberoerd laat.


De inspiratie voor Carmina Burana vond Orff in een omvangrijke gedichtenbundel uit de middeleeuwen. De onderwerpen waarover de auteurs (rondreizende monniken) schreven, zijn op zijn zachtst gezegd verrassend: lust en erotiek, drinken en gokken, decadente voorstellingen van de lente. Maar ook oneerbiedig bespotten van kerkleiders en verhalen over traditionele middeleeuwse mysteriespelen passeren de revue.

In dik een uur tijd laat Orff dit meeslepende kosmische rad van fortuin ronddraaien, langs drie muzikale tableaus die alle aspecten van het leven tonen. De kracht van het werk komt zeker uit de teksten, die vinnig, aards, grappig en soms verrassend confronterend en pikant zijn - maar vooral ook uit de muziek zelf. Die spreekt vanaf de eerste donerende O Fortuna-tonen meteen aan: krachtige, ritmes, geïnspireerde melodieën, een eenvoudige maar directe muzikale taal. Er zijn parallellen met de vroege Stravinsky, maar bovenal is Carmina Burana een feest om te zingen, te spelen en te dirigeren, en vooral om te beluisteren en te beleven.

Programma

Carl Orff
Carmina Burana (1937)

De beste opname volgens classic fm:

ontdek meer

toelichting

Verdiep jezelf in de muziek met de programmetoelichting van Jasper Croonen.

lees

O Fortuna Pub Quiz

Als sluitstuk van het seizoen 23-24, organiseert Brussels Philharmonic een typisch Belgische zaalquiz met een muzikaal randje. Quizmaster van dienst Bent Van Looy vuurt de vragen af, en - zoals dat op een degelijke quiz hoort - de Flagey-bar blijft de hele avond open. Schrijf je in per ploeg van (max.) vijf, en misschien passeren jullie binnenkort wel als eerste langs de lange prijzentafel.

23.06 in Flagey

Rad van Fortuin

Wil je ontdekken wat Vrouwe Fortuna voor jou in petto heeft? Test je fortuin met een draai aan het rad tijdens een van de Carmina Burana-concerten.

ontdek meer

Symfomania!

Een unieke formule voor (groot)ouders en (klein)kinderen van 7 tot 12 jaar om samen een concert te beleven.

22 & 23.06 in Flagey

Beschonken Carmina?

De Carmina Burana gaan over leven en dood, het lot en de liefde, maar ook: bier! Duik helemaal in de sfeer en combineer je concertbeleving met een bezoek aan een Brusselse brouwerij.

ontdek Brusselse brouwerijen

Podcast Classics Explained

Hoewel geïnspireerd door een obscuur poëzieboek van een nog meer obscure religieuze sekte, is de boodschap in Carl Orffs Carmina Burana treffend actueel: niemand is immuun voor de grillen van Vrouwe Fortuna.

beluister podcast (EN)

praktisch

🎙️ EXTRA
inleiding om 14:15

🎫 TICKETS
€46 > €5

📍 FLAGEY
Heilig-Kruisplein | 1050 Brussel

bereikbaarheid

koop tickets