De grootse 2de Symfonie van Mahler die oorspronkelijk gepland was op 5 februari, kan omwille van de covid-situatie niet in veilige omstandigheden uitgevoerd worden. Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor kozen voor een alternatief programma, waarin beide ensembles het beste van zichzelf kunnen geven.
-----

Mahler zet de toon, Mendelssohn beaamt: geloof en hoop zal zegevieren - Fate Now Conquers!

Want wanneer het noodlot ongemeen hard toeslaat, houden we ons als mens staande met geloof. Geloof dat voor iedereen anders ingevuld wordt: in een God, in beterschap, in een hoopvolle toekomst, in de zin van het leven, in elkaar.


Geloof gaf ook Beethoven houvast, en ondanks de vele obstakels die op zijn pad kwamen, schreef hij in zijn dagboek: ‘But Fate now conquers’. Een pakkende passage, die componist Carlos Simon in 2020 inspireerde voor een gelijknamig werk.

Een andere luide stem die geloof en hoop predikt is muziek van Gustav Mahler. Zijn Totenfeier is een reusachtige treurmars, maar werd later de opening van zijn 2de Symfonie - een overdonderend werk over het onwrikbaar geloof in de wederopstanding.

Als Jood geboren, bekeerd tot het Christendom, geïnspireerd door Luther en zijn protestantisme: Felix Mendelssohn bewandelde zijn eigen pad wat geloof betreft. Het Bach-koraal waarop hij de laatste beweging van zijn 5de Symfonie - minder bekend maar meesterlijk mooi - baseert, spreekt voor zich: ‘Ein feste Burg ist unser Gott’.

Programma

Carlos Simon
Fate Now Conquers (2020)

Gustav Mahler
Totenfeier (1888)

Felix Mendelssohn
“Warum toben die Heiden“, op. 78, Nr. 1, Psalm 2 (1843)

Felix Mendelssohn
Sinfonie Nr. 5 d-Moll, op. 107, "Reformations-Sinfonie" (1830)

praktisch

🎟️🎫 €41 > €5

Zaal: Studio 4, Flagey

Locatie: Heilig Kruisplein | 1050 Brussel
Telefoon: +32 2 641 10 20
Online: www.flagey.be

veiligheidsmaatregelen Flagey

koop tickets