Eén van de grootste klassiekers ter wereld. Een imposant werk dat een donker fluwelen universum creëert, meteen naar de keel grijpt en zelfs de hevigste hardrock-fan stil weet te krijgen. Een werk omringd door vraagtekens, discussies en geheimen. Het Requiem van Mozart.


Het laatste werk van Mozart is zonder twijfel één van zijn populairste werken – maar ook één van de meest controversiële. De laatste dagen van Mozarts leven zijn immers gehuld in een waas van mysterie, en niet alleen zijn precieze doodsoorzaak blijft het voorwerp van discussie, maar ook wat zich in die ultieme uren aan zijn sterfbed afspeelde. Heeft hij werkelijk, tot op het einde, met de hulp van Antonio Salieri, aan zijn ‘Requiem’ gewerkt?

Kort voor zijn dood vroeg een anonieme opdrachtgever Mozart om een requiem te componeren. IJlend, overgeleverd aan koorts en hevige pijn, geloofde Mozart dat hij zijn eigen dodenmis aan het schrijven was. Het lukte hem om de structuur van het werk op papier te zetten en zelfs de eerste delen af te werken – en toen overleed het wonderkind.

Het was Süssmayr, één van Mozart’s leerlingen, die het werk vervolledigde en aan de geschiedenis schonk. En hoewel er discussie is over de artistieke inhoud van het Requiem, toch hoort deze muzikale weerspiegeling van ziekte en wanhoop, drang naar verlossing en uiteindelijke berusting tot het meest ontroerende ooit geschreven.

Programma

Franz Schubert
Symfonie nr. 8 'Unvollendete', D. 759

Wolfgang Amadeus Mozart
Requiem in d-moll, KV 626

solisten:
Annelies Van Gramberen sopraan
Sandra Paelinck mezzosopraan
Stefan Adriens tenor
Charles Dekeyser bas

_____
lees de toelichting bij dit programma


met de steun van Beside Tax Shelter en de Belgische Taxshelter

ontdek meer

het mysterie van het Requiem

Sander De Keere maakte in 2018 deze video voor Iedereen Klassiek, waarin hij het mysterie van Mozarts Requiem probeert te ontrafelen...

bekijk de clip

symfomania! DIY

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van de muziek van Mozart! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download de fiches

podcast: Mozart Requiem

Bart Van Reyn neemt Sander De Keere en de luisteraar mee in het donkerfluwelen universum van deze klassieker, omsluierd door mysteries en vraagtekens.

beluister de podcast

praktisch

🎫 TICKETS
€35 > €17

📍 SINT-GERMANUSKERK
Veemarkt 36, 3300 Tienen