Grieg vormde het verhaal van de nare Peer Gynt om tot een muzikale kaskraker en publiekslieveling. De vele Noorse folklore invloeden en onverwachte instrumenten maken het werk toegankelijk, maar het is vooral het meesterschap van Grieg dat door de muziek het sprookje voor onze ogen én oren tot leven wekt.

Tristan Versteven en Brechtje Louwaard van toneelgezelschap Het Banket verweven tekst, muziek en beeld. Acteur Filip Jordens vertelt, en kunstenares Gerda Dendooven creëert beelden live op de scène.

Rollen: Filip Jordens (Peer Gynt), Jolien De Gendt (Solvjeg), Kelly Poukens (Anitra), Kristien Nijs, Sarah Van Mol & Charlotte Schoeters (3 Saterinnen), Samuel Namotte (Heler) en Conor Biggs (Dief).


Met Peer Gynt schreef Hendrik Ibsen een sociale satire op wat hij ‘de zelfgenoegzame en bekrompen Noorse mentaliteit’ noemde, vermomd in een folkloristisch sprookje. Ibsen schetste in het stuk het leven van de egoïstische Peer Gynt, een brokkenmaker die een spoor van vernieling en gebroken harten achter zich laat en zijn verantwoordelijkheid steeds ontvlucht, maar aan het eind van zijn leven toch in de armen van zijn geliefde Solveig kan sterven.

Ibsen vroeg zijn vriend Edvard Grieg om muziek bij het verhaal te componeren, maar die voelde aanvankelijk niet veel voor de figuur van Peer Gynt. Toen hij in 1874 eindelijk overstag ging, schreef hij niet alleen muziek – hij schreef geschiedenis. Want vanaf de première was de muziek een hit, en dat is die nog steeds.

Programma

Edvard Grieg
Peer Gynt, op. 23

🕮 DOWNLOAD PROGRAMMABOEK

ontdek meer

line rider

Fleur je dag op met de Line Rider animatie gezet op In the Hall of the Mountain King uit Peer Gynt.

bekijk de animatievideo

ontdek het verhaal

Griegs muziek tintelt van de verbeelding, doet het orkest fonkelen en herbergt tegelijk diepe ontroering.

lees het verhaal

solveigs sang

Bekijk een fragment uit Peer Gynt met Brussels Philharmonic, sopraan Jolien De Gendt en acteur Filip Jordens opgenomen in 2020.

bekijk de video

praktisch

🎟️🎫 €25 > €9

Zaal: De Spil, Roeselare

Locatie: Hippoliet Spilleboutdreef 1 | 8800 Roeselare
Telefoon: +32 51 265 700
Online: www.despil.be

inleiding om 19:15

koop tickets